IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla има тайна лаборатория за собствени батерии

Малко вероятно е обаче компанията скоро да прекъсне връзките с Panasonic и други доставчици на батерии

10:13 | 27.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Tesla преглежда отново възможността за производството на собствени акумулаторни батерии, твърди CNBC, позовавайки се на петима настоящи и неотдавнашни служители. Засега производителят на електрически превозни средства разчита на Panasonic за батериите, след като дружествата подписаха мащабно споразумение за партньорство през 2014 г.

Този ход може да помогне на Tesla да предложи по-евтини електрически превозни средства с по-висока производителност, отколкото днес, без да се налага да плаща или да споделя данни и ресурси с външни доставчици или партньори. Батерията и батерийните клетки са основният компонент на разходите за електрическия автомобил, се твърди в проучване по темата на IHS Markit.

В миналото компанията бе „ограничавана от батериите“, призна изпълнителният директор Илон Мъск по време на годишното общо събрание на акционерите на компанията по-рано през юни. Това означава, че липсата на батерии ограничава производството и продажбите на Tesla на електрически превозни средства и системи за съхранение на енергия (Powerwalls и Powerpacks).

Създаването на собствени акумулаторни клетки и батерии също така се вписва и в общата амбиция на Мъск да направи Tesla възможно най-вертикална, което означава разработване, производство и продажба на всичко, което може - дори и собствения си корпоративен софтуер.

Но производството на батерии в голям обем би било още едно предизвикателство за компания, която наскоро въведе мерки за намаляване на разходите и все още се бори да усъвършенства производството на автомобили в голям обем.

Tesla и Panasonic не са коментирали темата.

Служителите на Tesla извършват част от изследванията си за производството на батерии в лаборатория „Skunkworks“ в предприятието Kato Road, на няколко минути от завода за автомобили във Фриймънт, Калифорния.

Този завод е мястото, където днес Tesla изработва моделите си Model 3, Model S и Model X, докато батериите ѝ се произвеждат в Gigafactory в Спаркс, Невада, фабрика, която е съвместна собственост с Panasonic и се управлява от двете корпорации.

Служителите в екипите за изследвания и развойна дейност за батериите на Tesla сега са фокусирани върху проектирането и създаването на прототипи на модерни клетки за литиево-йонни батерии, както и върху ново оборудване и процеси, които биха позволили на Tesla да произвежда клетки с голям обем, казват настоящи и бивши служители.

Tesla публикува обяви за работа през последния месец за различни инженерингови позиции, занимаващи се с дизайн на батерии, оборудване за производство на акумулаторни клетки и производствени процеси, свързани с батериите, пояснява CNBC.

Дори ако усилията на Tesla да започне да произвежда батерийни клетки са успешни, е малко вероятно компанията скоро да прекъсне връзките с Panasonic и други доставчици на батерии.

Служителите на Tesla, запознати с преговорите за доставки на клетки, заявиха, че компанията най-вероятно ще работи с Panasonic и LG, за да осигури батериите, които се ползват в първоначалните модели на Model 3, произведени в новата Шанхайска фабрика. Тази фабрика може да започне производство до края на 2019 г., като масовото производство ще стартира през 2020 г.

Амбицията за започване на собствено производство на тези батерии е широко дискутирана в Tesla и сред нейните последователи.

По време на годишното събрание на акционерите на компанията през юни Мъск покани главния технически директор Джей Би Щробъл и вицепрезидента по технологиите Дрю Байлино на сцената да разкажат на акционерите за инициативите в Tesla, свързани с батериите.

Мъск насърчи външните инвеститори да се съсредоточат върху два стратегически въпроса за Tesla: колко бързо компанията може да предложи напълно самостоятелни автомобили, както и плана ѝ да „разшири производството на батерии и да намали разходите за киловатчас”.

Той поясни, че компанията не е готова да е самостоятелна в тази област и ще разкрие допълнителни подробности - включително за придобиването на компанията Maxwell Technologies, приключило през май тази година, на специален ден за инвеститорите, посветен на батериите и задвижването преди края на 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
имаш си фен , драснал ти е минусче , и той не знае за какво , ама те е отразил . интересно инфо си пуснал . нормално , пазарен лидер да работи с друг пазарен лидер в гореща технологична ниша ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
Eдна от фирмите с които работи Тесла:https://***.novonixgroup.com/our-people/dr-david-stevens/https://***.novonixgroup.com/our-people/dr-chris-burns/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още