IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните концерни са набрали рекорден за януари дълг

Заедно с финансовите институции големи и по-малки компании са набрали дълг в размер от 532 млрд. долара

08:49 | 02.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Рекордната сума от повече от половин трилион долара дълг са набрали през януари компании от цял свят, а емитентите са се опитали да се възползват от атрактивните условия за финансиране преди централните банки да започнат затягането на монетарната политика, предаде Ройтерс.

Заедно с финансовите институции големи и по-малки компании са набрали дълг в размер от 532 млрд. долара, което е рекорд за първия месец на годината, сочат данни на Refinitiv. Предишният рекорд е бил 530 милиарда долара през януари 2021 г. 

Най-много е набраният дълг в САЩ - 153,5 милиарда долара, най-високият от 2017 г.

„Основен двигател на тази тенденция са цените на заемите, които са много, много ниски", казва Уини Сисар, главен стратег на CreditSights. 

„С оглед на това, че Фед говори за затягане, а лихвените пазари се движат нагоре, мисля, че емитентите се опитват да изпреварят следващия етап на повишаване на доходността“, добавя той.

Емитирането на дълг е знак за увереност на кредитните пазари, които през януари претърпяха най-големите си месечни загуби от март 2020 г. насам.

В началото на януари Федералният резерв на САЩ сигнализира, че може да затегне паричната политика по-рано от очакваното, което може да включва и свиване на баланса му в размер на 8 трлн. долара.

Това предизвика глобална разпродажба на пазарите на облигации и рискови активи, като доходността върху облигациите се повиши рязко, тъй като трейдърите вече очакват близо пет увеличения на лихвените проценти от страна на Фед до края на 2022 г.

Американските банки и финансови институции са основен двигател за емисиите, като набраха 104 млрд. долара в САЩ през рекордния януари.

„Очаквахме да видим забавяне на темповете от страна на финансовите компании, които нямат нужда да набират толкова капитал, колкото миналата година, но много от тези емисии са сред най-умелите на пазара по отношение на управлението на условията за заемане на средства", каза още Сисар.

Според BofA въпреки повишението на доходността по американските корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг в САЩ с 40 базисни точки, разходите по заемите все още са исторически ниски, така че компаниите могат да продължат да емитират евтин дълг и да намалят общите си разходи за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Лихвите трябва да се повишат, защото нулевите лихви и дори отрицателни - водят до финансово безотговорство. Да, ама няма - не и чувствително - защото ще има масови фалити, включително на цели държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още