IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, докато инвеститорите осмислят решението на ОПЕК+*

Играчите на пазара са в очакване на това дали големите износителки на петрол ще успеят да достигнат договореното увеличение на доставките

09:48 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява, докато инвеститорите осмислят решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници (ОПЕК+) от сряда, съобщи Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,19%, или 0,17 долара, до 89,3 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,31%, или 0,27 долара, до 87,99 долара за барел, след като сортът почти достигна цена от 90 долара за барел предходния ден. През януари сортът поскъпна със 17 на сто.

Така цената на петрола отстъпва от седеммесечния си връх, а играчите на пазара са в очакване на това дали ОПЕК+ ще успее да достигне договореното увеличение на доставките.

В сряда картелът одобри поредното плавно увеличение на предлагането от 400 хил. барела дневно през март, което бе в съответствие с прогнозите на анализаторите и икономистите. Сред трейдърите обаче има нарастващо съмнение доколко членките на ОПЕК+ ще могат да достигнат договорените обеми.

Началото на годината за суровината бе силно и някои банки, включително Goldman Sachs Group Inc., прогнозират завръщане на цена от 100 долара за барел. Двигател на ралито е възстановеното търсене, намалелите запаси и прекъсванията на доставките.

„До голяма степен увеличението от 400 хил. барела бе очаквано, но вниманието на пазара все повече попада върху свободния капацитет на ОПЕК+“, каза икономистът в Oversea-Chinese Banking Corp. Хауи Лий. „Брентът все още се търгува под 90 долара за барел към момента, но продължаваме да поддържаме бичите си прогнози“, посочи експертът.

Инвеститорите продължават и да следят геополитическото напрежение в Украйна поради опасения от руска инвазия в страната, въпреки че Москва заяви, че няма такива планове. Една евентуална атака има шанс да прекъсне доставките и така да увеличи цените. Петролният историк Даниел Йергин заяви, че ако ситуацията в Украйна ексалира допълнително, то цената може да стигне 100 долара за барел.

В Близкия изток също има напрежение – Обединените арабски емирства заявиха, че три дрона са били свалени в сряда.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура (backwardation), при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,35 долара за барел, което е увеличение спрямо нивото от 41 цента в първия търговски ден за 2022 г.

В САЩ намаляващите запаси от „черно злато“ подчертават затягането на пазара. Според официалната статистика инвентарът от петрол отново се е свил през миналата седмица, докато очакванията на инвеститорите бяха за увеличение.

Скорошното поскъпване на „черното злато“ допълнително ще увеличи инфлационния натиск, което усложнява задачата на централните банки, включително на Федералния резерв, докато финансовите институции търсят начин да затегнат паричната политика, без да навредят на растежа.

*Към 9:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още