IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 г. след началото на кризата цените на имотите в Атина започват да растат

В първите два месеца на 2018 г. цената на кв. м в гръцката столица достига средно 1 500 евро

10:00 | 13.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата криза в Гърция, която започна през 2009 г., вече е в историята. Според данни на Гръцката статистическа служба (ELSTAT) БВП на Гърция е нараснал в четири последователни тримесечия през 2017 г. и Европейската комисия (ЕК) прогнозира ръст от 2,5% на година през 2018 и 2019 г.

Инвеститорите споделят оптимизма на ЕК. По последни данни на Гръцката национална банка чуждестранните купувачи са вложили два пъти повече в гръцки недвижими имоти през януари 2018 г. спрямо година по-рано.

Международната хотелска верига Wyndham откри своя хотел Dolce Attica Riviera, а Four Seasons ще отвори Four Seasons Astir Palace Hotel Athens в южното предградие Вулиагмени, пише онлайн изданието Global Property Guide.

Анализатори на международната имотна компания Tranio разказват какво може да предложи Атина на международните инвеститори в имоти десет години след началото на икономическата криза.

Имотният пазар в Атина днес

В първите месеци на 2018 г. цената на имотите в центъра на гръцката столица достига средно 1 500 евро за кв.м, което е няколко пъти под равнището в много други европейски столици. Имотите в Атина като цена на квадратен метър са два пъти по-евтини от тези в Лисабон, три пъти по-евтини от тези в Мадрид, Барселона и Берлин, четири пъти по-евтини от тези във Виена и почти седем пъти по-евтини от тези в Париж. Гърция Гърция

Според Гръцката национална банка в края на 2017 г. имотите в Атина са били с 44% по-евтини спрямо пика през 2008 г. Но спадът на цената на имотите се забавя. През 2015 г. цената на квадратен метър е намаляла с 5,3%, през 2016 г. – с 1,8%, а през 2017 г. – само с 0,9%. На тримесечна основа цените дори са спрели да се понижават – те са останали непроменени през последното тримесечие на 2017 г. и дори са се повишили в други гръцки градове. Гърция Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) е дори по-оптимистичен. Според доклада му от април за глобалната финансова стабилност гръцката столица е била на 13 място сред 42-та най-големи града в света по повишаване на цените на жилищата. Според МВФ между 2013 и 2017 г. цената на недвижимите имоти е нараствала с близо 10% на година в Атина. В същото време цените в страната са продължили да намаляват.

Пазарът на жилищното строителство започва да се съживява. Според данни на ELSTAT през 2017 г. броят на издадените разрешителни за строеж в Атина се е увеличил за първи път от десет години, като е нараснал с 13%. Според Wall Street Journal броят на строителните проекти в столицата, включително компании, които разширяват офисите си, както и нови жилищни сгради, е нараснал драстично.

Възможности за инвеститорите

Имотният пазар в Атина се съживява на фона на нарастващото търсене от инвеститорите. Според Гръцката национална банка броят на имотните трансакции в града се е повишил с 18% през 2017 г. и с 1,5 пъти през първите два месеца на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г.

Търсенето на имоти за краткосрочно отдаване под наем е подкрепено от растящия брой туристи, така че инвеститорите в имоти имат потенциала за по-висока и постоянна възвръщаемост. Гърция преживява бум на туризма, като по данни на Гръцката централна банка броят на чуждестранните туристи е нараснал от 15 млн. души през 2009 г. на 30 млн. души през 2017 г. Повечето от тях посещават Атина по време на престоя си в страната, която остава популярна благодарение на добре запазеното си историческо наследство и приятен климат въпреки икономическото положение.

По данни на Euromonitor International Атина е на второ място по ръст на броя на туристите в Европа след Хераклион. Чуждестранните туристи са достигнали 4,8 млн. души през 2017 г., което е с 10% повече спрямо 2016 г. Според данни на Гръцката туристическа конфедерация (SETE) средният период на престой в Атина е нараснал от 5,5 дни през 2016 г. на 5,7 дни през 2017 г. Гърция Гърция

Според портала за данни на Airbnb, AirDNA, броят на резервациите в Атина на платформата за споделяне на жилища е нараствал с 66% на година от 2010 г. спрямо 30% в Париж, 40% в Берлин и 40% в Барселона. Най-популярните квартали за резервации от туристите се намират в центъра – Керамик, Кукаки, Микригиани, Монастираки, Плака и Тисио.

Търсенето от чуждестранни инвеститори е стимулирано от евтините златни визи – разрешително за пребиваване в Гърция, което се предоставя срещу закупуването на един или повече имоти на цена от минимум 250 хил. евро. Минималната сума на други пазари, предлагащи златни визи, е по-висока. Инвестициите в златна виза в Испания започват от 500 хил. евро, в Португалия – от 350 хил. евро, а в Латвия задължителната такса повишава прага до 262 700 евро. Гърция Гърция

Популярността на гръцките златни визи расте. Според компанията Enterprise Greece страната е издала с 30% повече визи през 2017 г. спрямо 2016 г. От началото на програмата през 2013 г. до 2017 г. разрешителни за пребиваване в Гърция са издадени на 2 035 инвеститори, повечето от които от Китай, включително на членове на семейството им. Китайските граждани съставляват близо половината от издадените разрешителни за пребиваване. Други големи групи инвеститори идват от Русия, Турция и Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още