IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-евтината страна за закупуване на имоти от руснаци

Миналата година средният бюджет, заделян от рускоговорещите инвеститори за купуване на имоти у нас, е бил 180 хил. евро

11:00 | 11.08.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е най-евтината страна за закупуване на имоти от руснаци, показва допитване на сайта Tranio сред 414 експерти от 35 страни. 

Средният бюджет, който рускоговорещите купувачи у нас са заделили за сделки през миналата година, е достигнал 180 хил. евро, което превръща България в най-евтината страна за закупуване на инвестиционен имот от руснаци и граждани на страни от ОНД. На второ място е Тайланд със среден бюджет от 200 хил. евро. На другия полюс е Австрия, където руснаците са заделили средно 3 млн. евро за закупуване на инвестиционен имот. 

Като цяло средният бюджет за сделки на руските инвеститори в имоти във всички изследвани страни се е удвоил спрямо 2019 г. и е достигнал 620 хил. евро. Руските инвеститори очакват средна възвръщаемост от 5% на година от инвестиционните си имоти. 

Активността на руснаците, които инвестират в имоти у нас, е намаляла наполовина през 2020 г. в сравнение с другите чуждестранни инвеститори, показват още данните от допитването.

57% от анкетираните в България са заявили, че спадът на покупателната способност на инвеститорите заради пандемията е ключовата причина за намаляването на броя на сделките през 2020 г.

Великобритания и САЩ са единствените страни, в които рускоговорещите инвеститори в жилищни имоти са били по-активни през 2020 г., отколкото година по-рано с ръст на сделките от съответно 2,5% и 4%. Значителен спад на инвестиционната активност на руснаците е отчетена също в Австрия (-40%), Италия и Испания (-30%).

Анкетираните обаче наблюдават значително натрупано търсене в някои страни като Германия и очакват пазарът да се възстанови силно след повторното отваряне на границите.

Ключовият двигател за руснаците при закупуването на имот в чужбина е да станат жители на друга страна. 71% от инвеститорите в имоти от Русия и ОНД в България са закупили имот, за да придобият гражданство или местожителство, сочат данните от изследването. Следващите две най-популярни причини са запазването или увеличаването на капитала. В глобален план руските инвеститори предпочитат за тази цел да закупуват жилищни имоти, следвани от хотели, търговски площи и парцели.

През 2021 г. две трети от анкетираните (66%) са заявили, че затварянето на граници е основната пречка за инвестициите в недвижими имоти в чужбина. Това е промяна спрямо предходните години, когато прекомерно високите очаквания за доходност са били най-голямата спънка сред руснаците, закупуващи инвестиционни имоти в чужбина.

Очакванията за нетна възвръщаемост над реалната доходност и за цени на имотите доста под пазарните са двете основни пречки пред сключването на сделки от руски инвеститори в имоти в чужбина от началото на допитването през 2012 г.

По време на кризата руските инвеститори не са продавали по-активно имоти в чужбина, казват 80% от участниците в допитването. Но препродажбите в страни, където ключовият двигател за сделките е увеличаването на капитала като Гърция, Турция, Унгария, Грузия, са нараснали със 122% спрямо 2019 г.

През 2020 г. руските инвеститори в имоти в чужбина са влагали капитали освен в жилища и в хотели, търговски площи – магазини, супермаркети, търговски центрове, и терени, подходящи за строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Позволете ми да внеса и мойте 5 копейки в коментарите. Има руснаци и руснаци, там разслоението на обществото е още по-голямо от това при нас, при положение, че при нас е най-голямо в ЕС. Та за руснаците де, има едни дето купиха скъпо и видяха къде са попаднали, каквото и да означава това и бързо разпродадоха с дисконт до 50% и се изнесоха за Испания, Италия, Кипър и подобни. Има едни други руснаци дето са се преписали за евреи, те също много обичат България, като първите, обаче най-обичат да си правят сметката, и очевидно на някои от тях не има се връзва сметката и се мъчат неторопливо да продават и те, ако мине, с някои заблуден. И отиваме на средния клас, те са най-масови, обикновенни хорица, добронамерени, възпитани, готови да търпят компромиси, дори унижения. За тях море - Это все, Банско - круто, Сандански, Велинград, всемирная лечебница и прочее такое! Изпомръзнали в далечния север или изплюти от претъпканата Москва, в България са намерили свойта нирвана, те се опитват със сетни сили да задържат своя имот. Лошото е, че когато са ги купували тези имоти са ги нагрузили прилично с цената и в добавък с такси поддръжка, каквито към момента на покупката са им се сторили поносими. Те обикновенно юридически са безащитни да се справят с оспорването на тези такси, въпреки че това е реално е възможно, тъй като в повечето случаи тези такси са абсурдни и срещу тях не стои почти никъква услуга. Ако в Русия нещата им са тръгнали сериозно назад, не им остават много възможнсти освен да се примирят и да продадат за кой какво даде, регистрирайки сиюминутную потерю. Нашите хищни брокери умело се възползват от ситуацията, регистрирайки добър марж в сделките. Пазара определя цените, когато са купували очевидно са били в поносимо финансово състояние и не са мислили, че може да се наложи да се разделят с тези имоти. Сега в Русия парите не се печелят така лесно, както преди 10-20 години, това е нормално, умните хора го прогнозират, свързано е основно с насищане на пазара със стоки и услуги, навлизане на новите технологии и най-вече санкциите на запада, те бавно работят и рано или късно довеждат до желания резултат. Виждаме отражението им в пазара на имоти на руснаците в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
БВП на глава от населението на Русия и България са били общо взето идентични за 2020г. поради спад на Русия и ръст за България. Мислех да напиша откъде руснаци имат пари но доскоро са били по-добре от нас въпреки санкциите и корупцията, и ниските цени на нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
и тоз фашиста се обади от коневръза, ми докарай такива дет да плащат у злато еее .... нали и на тоя доле тва му казах или у биткойни нали са тва е модерно ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Тук не ни трябват никакви руснаци срещу мижавите им рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
дай некви други предложения имеме ли ? докарай американци ее ... че като тигледам капацитета май не стига и за баничка от 1 левче ... Турция има печалби от скромните 4 млрд. а там не ми се вярва да са купували Германци, Американци и Англичани ..... баxти cкaпаняцитe батко, не стига че има въобще НЯКОЙ който да купува надуте им кошари, щот народа е с пробити джобове и нема имат грам раота, па недоволни ама дет вика баба ми " .. ем шуто ем боде ...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
V.At.
преди 2 години
Напротив. В сградата, където ми е офиса, закупиха имот на 280 000 евро. И това далеч ни им е единствената покупка. Очевидно мислите за обикновения руснак. Не. Нещата според мен са много притеснителни. Не подценявайте потенциалния противник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Имам напълно същите наблюдения. Нещо подобно ще гледаме и в София скоро, когато купените с инвестиционна цел имоти на цени надути с десетки проценти, тръгнат да се продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
melon
преди 2 години
Няма нужда от руснаци. По-добре да си търсят други места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Проверете си превода. Много вероятно е стредната цена да е 18 000 евро, а да сте нащракали 180 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
И една от най-скъпите по последващи разходи за подръжка на имота след това. Иначе ги тарашат всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още