IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ достигнаха 30-годишен връх през април

Това е 11-ят пореден месец, в който жилищните цени отвъд Океана ускоряват ръста си

10:01 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ са се увеличили най-много от над 30 години насам през април, предава Bloomberg.

На национално ниво индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за цените на имотите се е покачил с 14,6% на годишна база, което е най-големият ръст от началото на воденето на статистика през 1988 г. През март цените на жилищата отвъд Океана нараснаха с 13,2%, а април е 11-ят пореден месец с ускоряване на ръста на цените.

Цените на жилищата в 20 американски града са се увеличили с 14,9%, надминавайки средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, и това е най-големият растеж от 2005 г. насам.

„Представянето през април беше наистина изключително“, коментира Крейг Дж. Лазара, глобален ръководител на инвестиционните стратегии в S&P Dow Jones Indices. „Преди време казахме, че силата на американския жилищен пазар се дължи отчасти на реакцията на пандемията от COVID, тъй като потенциалните купувачи се преместват от градски апартаменти в жилища в покрайнините. Данните за април продължават да отговарят на тази хипотеза“, допълва той. имоти имоти

Ниските лихви по ипотечните кредити и търсенето на имоти в околностите стимулират американския жилищен пазар от над една година, а недостигът на жилища за покупка помага за ръста на цените. Много купувачи срещат проблеми с намирането на имоти, които могат да си позволят. Продажбите на стари жилища в САЩ намаляха за четвърти пореден месец през май.

Въпреки това се очаква цените на жилищата да останат високи. Строителните компании посочват високите цени на материалите, недостатъчното предлагане и ограничения брой квалифицирани служители като предизвикателства, с които трябва да се справят, докато се надпреварват да завършват нови жилища.

„Силите, които тласнаха ръста на цените на  жилищата до нови висини през миналата година, остават и не дават особени признаци за отслабване“, коментира Матю Спийкман, икономист в Zillow Group.

„Броят на наличните жилища за продажба остава на историческо дъно, особено като се има предвид повишеното търсене на жилища“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още