IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ растат по-бавно през януари

Лихвите по ипотечните кредити обаче приключиха януари на най-високото си ниво в последните четири години

11:30 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ растат с най-бавния си темп от 15 месеца насам, показва докладът за януари на компанията за недвижими имоти Zillow, цитиран от онлайн изданието World Property Journal. Средната цена за жилищен имот в страната е нараснала през януари с 6,7% на годишна база до 207 600 долара.

През май 2017 г. цената на жилищата в САЩ растеше с най-бързия си темп след балона на жилищния пазар с повишение от 7,6% на годишна основа. След това обаче растежът забави темпове, но ускореният растеж на лихвите по ипотечните кредити продължава, като те приключиха януари с повишение до 4,04% - най-високото равнище в последните четири години.

С навлизането си в пролетния сезон на закупуването на жилища купувачите могат да очакват по-ниски цени, но по-високите лихви по ипотеките ще са причина за повишаването на месечните им разходи.

“Темпът на оскъпяване на жилищата в голяма част от миналата година беше неудържим и от известно време се очаква бавно придвижване към по-нормален процент на оскъпяване“, казва главният икономист в Zillow Арън Терасас.

“Това забавяне не е причина за сериозно безпокойство, тъй като търсенето на жилище от купувачите остава много високо, а запасите са ограничени. Строителството на нови жилища нараства, като дава известно успокоение на купувачите, които могат да си позволят обичайно високата цена на нов дом“, допълва той.

„Важно е да се отбележи, че стойността на жилищата продължава да расте много бързо в сравнение с историческите норми. След години на интензивна конкуренция някои купувачи може би искат повече време за процеса по закупуване на жилище и чакат, докато точният дом на точната цена се появи на пазара. Успокояването на цялата тази треска, особено в момент, когато запасите остават изключително ограничени, може да се окаже добра новина за купувачите“, казва още Терасас.

Пазарите с най-голямо повишаване на цените на жилищата се намират на запад – Сан Хосе, Калифорния, Лас Вегас и Сиатъл отчитат най-голямо повишение на цената на жилищата за една година до края на януари. В Сан Хосе жилищата са се оскъпили с около 23%, около три пъти по-бързо в сравнение с историческия темп, и средната цена е достигнала 1 202 900 долара.

Ограничените запаси ще подложат на по-голямо напрежение купувачите на жилище този сезон в сравнение с миналата година. Сега на пазара има близо 10% по-малко жилища в сравнение с година по-рано, като Сан Хосе, Лас Вегас и Индианаполис отчитат най-голям спад на запасите.

Новите жилища в строеж са се увеличили с около 7% за една година, което е положителна тенденция, но нарастването все още не е достатъчно, за да отговори на търсенето.

Средното равнище на наемите в страната се е повишило с 2,6% спрямо януари миналата година до средно равнище от 1 441 долара на месец. Сакраменто, Калифорния, Ривърсайд, Калифорния и Сиатъл отбелязват най-голямо оскъпяване на годишна основа сред 35-те най-големи жилищни пазара в САЩ. Средното равнище на наемите в Сакраменто се е повишило с над 8% до 1 845 долара, сочи индексът на наемите на Zillow. Наемите в Ривърсайд са нараснали с 6% на годишна основа, а в Сиатъл – с 5%.

Лихвите по ипотеките постепенно са се повишили през януари 2018 г., като са започнали месеца на равнище от 3,77% и са го завършили на ниво от 4,04%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още