IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай нараснаха с 5% през януари

Имотният пазар в страната процъфтява от 2015 г., но се очаква постепенно да се забави

11:32 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на новите жилища в Китай нарасна през януари, въпреки че в големите градове те започват да се понижават на фона на усилията на правителството да овладее спекулативното търсене, за да предотврати риска от формиране на балон, съобщава Ройтерс.

Средната цена на новите жилища в 70 големи града на Китай е нараснала с 5% през януари спрямо година по-рано и с 0,3% на месечна основа, сочат изчисления на Ройтерс въз основа на данните на статистическата служба, публикувани в събота.

През декември цените нараснаха с 5,3% на годишна основа и с 0,4% на месечна основа. Националната статистическа служба на Китай съобщи в комюнике, че цените са били „стабилни, макар и леко по-ниски“ миналия месец, тъй като в 11 големи града те са намалели на годишна основа.

Китайското правителство извади продажните цени на достъпните жилища от последните месечни изчисления, което не позволява да се правят сравнения с данните за растеж от предишните месеци.

Ръстът на цените в цялата страна показва, че мерките на местните власти в подкрепа на купувачите на първо жилище, насочени към разхлабване на някои ограничения при покупка, водят до ново повишаване на цените.

Жилищният пазар в Китай процъфтява от края на 2015 г., давайки силен тласък на икономиката, но се очаква постепенно да се забави, тъй като мерките за ограничаване на спекулациите с имоти се отразяват негативно на продажбите.

Властите са изправени пред предизвикателството да предотвратят рисковете от забавяне в сектора и да ограничат прекомерното кредитиране, без да застрашат целта за растеж от около 6,5% тази година.

Успокояването на имотния пазар при запазване на устойчивостта му ще бъде добра новина преди годишното заседание на парламента през март, на което лидерите ще определят икономическите цели за 2018 г.

Някои анализатори отбелязват, че жилищният пазар в Китай става все по-поляризиран, тъй като цените в някои по-малки градове без ограничения за покупките видимо са нараснали, докато в повечето от най-големите градове са останали непроменени или леко са намалели на месечна основа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още