IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай продължават да растат през август

Властите в страната опитват да подкрепят ключовия имотен сектор, без да подклаждат прекомерни спекулации

10:24 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са нараснали малко по-бързо на месечна основа през август, тъй като търсенето на потребителите е показало признаци на ускоряване, подкрепяйки възстановяването на икономиката от коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са скочили с 0,6% през август спрямо месец по-рано, което е малко повече от ръста с 0,5% през юли, показват изчисления на Ройтерс на база данните на китайската Национална статистическа служба, публикувани в понеделник.

На годишна основа цените на жилищата са се увеличили с 4,8% през август, колкото и през юли.

Имотният пазар е силен двигател на икономическото възстановяване на Китай, като продажбите на жилища и инвестициите растат силно през последните месеци след вдигането на блокадите заради коронавируса.

Въпреки това ръководителите на страната остават притеснени от рисковете от прегряване, като властите опитват да подкрепят ключовия сектор за икономиката, без да подклаждат прекомерни спекулации.

От юли насам много големи градове наложиха нови ограничения на имотните сделки, за да спрат резкия ръст на цените. Големи провинциални градове като Ханджоу и Шънян също засилиха ограниченията върху покупките на жилища този месец.

Повечето от 70-те града, включени в допитването на статистическата служба, отчитат месечен ръст на цените на новите жилища, като броят им от 95 остава непроменен спрямо юли.

Малките градове регистрират най-силен месечен скок. Хуейджоу, град в южната китайска провинция Гуандун, която е близо до Шънджън, е лидер през август с месечен ръст на цените от 1,9%.

Регулаторите в страната съобщиха миналия месец, че ще въведат нови правила за контрол на ликвидностите на пазара на недвижими имоти и ще се стремят да сдържат дълговите нива на имотните предприемачи, за да намалят рисковете за финансовата система.

Това кара задлъжнелите предприемачи да намаляват цените, за да стимулират продажбите и паричните потоци. Анализатори очакват повече строителни компании да прибегнат до понижаване на продажните цени през идните месеци, известни като „Златен септември, сребърен октомври“, които по традиция са връхната точка на сезона.

„В бъдеще намаляването на цените и промоциите при продажбите ще бъдат основна тема. Не изключваме възможността ръстът на цените на жилищата да се забави“, коментира Йен Юедзин, директор на базираната в Шанхай E-house China Research and Development Institution.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още