IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от индустриални имоти и търговски центрове в Европа се сближава

Търсенето на логистични имоти расте в резултат на засилването на електронната търговия

16:12 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Средният спред между доходността от първокласни индустриални имоти и търговски центрове в континенталната част на Европа се сближава за първи път от началото на воденето на статистика, съобщава консултантката компания Savills. Причината е, че търсенето на логистични имоти расте в резултат на засилването на електронната търговия.

Данните показват, че средният спред между доходността от търговски центрове и първокласни имоти е бил 143 базисни пункта до 2018 г., когато е намалял до 108 пункта и до 54 базисни пункта през 2019 г. През първото тримесечие на тази година за първи път доходността от първокласни индустриални имоти е с 9 базисни пункта под тази от първокласни търговски центрове – 4,95% спрямо 5,04%.

Бързото сближаване е резултат и от постепенното намаляване на доходността от търговски центрове през последните две години с 40 базисни пункта.

“Сближаването на доходността от първокласни индустриални (предимно логистични) имоти и от търговски площи (търговски центрове, отразява промяната на интереса на инвеститорите към логистични имоти и бягството им от физическите магазини наред с ръста на електронната търговия и растящото търсене на складови площи от компании за логистика на трети страни (3PL) и търговци на дребно. Тази тенденция се задълбочи през последните месеци с идването на COVID-19 в Европа, заради който повече потребители отвсякога пазаруват онлайн. Не само по избор, но и по необходимост“, казва Маркус де Минквиц, директор на отдела за регионални инвестиции за Европа, Близкия изток и Африка в Savills.

„Въпреки че краят на първото тримесечие е по-слаб на годишна основа от инвестиционна гледна точка, ние прогнозираме силно възстановяване на индустриалния сектор, стимулиран от логистичните трансакции. В резултат на това и като се има предвид диспропорционалният удар за търговията на дребно от пандемията, спредът между доходността от логистични имоти и търговски центрове може да нарасне още повече през 2020“, допълва Де Минквиц.

Растящите инвестиции в логистика са подкрепени от силните данни за представянето, като възвръщаемостта от сектора на индустриалните имоти надминава тази от всякакви други имоти през последните три години на повечето пазари. Очаква се тенденцията да продължи през идните пет години, като според Capital Economics индустриалните имоти ще достигнат обща възвръщаемост от 6,6% спрямо 2,7% за търговските площи и 4,6% за всички видове имоти в страните от еврозоната.

Положителното представяне ще бъде подкрепено от ръста на електронната търговия, която генерира търсене на логистични складове, и от растящата тежест на капитала в сектора.

„Предвид мащаба на търсенето от инвеститорите и ниските нива на свободни площи перспективите пред логистичните имоти са предимно положителни, като 79 на сто от пазарите очакват увеличаване на обема на трансакциите през второто полугодие на тази година“, казва Ери Мицостергиу, анализатор в отдел европейски изследвания в Savills.
“Очаква се тенденцията да продължи през 2021 и 2022 г. Стойността на капитала, инвестиран в логистични имоти, ще расте в съответните темпове, като прогнозите сочат, че 47% от пазарите ще постигнат ръст от второто полугодие на 2020 г.“, допълва тя.

„Пандемията може да принуди много компании да преосмислят регионалните си снабдителни вериги и ниършоринг, което може да създаде нови производствени хъбове, а това ще увеличи още повече цялостните обеми на инвестициите в индустриални имоти“, отбелязва Мицостергиу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още