IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande не изпълни обещанието си за план за преструктуринане до края на юли

Това може да засили нетърпението на кредиторите на най-задлъжнялата строителна компания в света

19:11 | 31.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande Group, най-задлъжнялата строителна компания в света, не е представила „първоначален план за преструктуриране“, който обеща до края на юли. Това засилва рисковете инвеститорите да станат по-нетърпеливи, точно когато по-широката дългова криза в имотната индустрия в страната се разраства, пише Bloomberg.

Изпитващият затруднения имотен гигант е представил вместо това „първоначални принципи за преструктуриране“ за чуждестранния си дълг, става ясно от уведомление до фондовата борса късно в петък. Залозите са високи с облигации за около 20 млрд. долара наред с общите задължения за около 300 млрд. долара. Преструктуриране на компанията може да е сред най-големите в историята на Китай.

Evergrande не споменава първоначалния план макар през юни да съобщи, че очаква да го обяви до края на юли. Инвеститорите чакат с надежда предложението да даде яснота за разсрочване на дългове и продажба на активи. Вместо това те са били уведомени, че строителната компания ще се опита да обяви конкретен план за преструктуриране в рамките на 2022 г.

Към главоболията се прибавя и съобщението на компанията в неделя, че едно от подразделенията ѝ ще трябва да продаде акции на банка в Североизточен Китай, след като е изгубило арбитражно дело и му е било наредено да плати компенсация от около 7,31 млрд. юана (1,1 млрд. долара). Въпросният кредитор е Shengjing Bank, в която Evergrande вече се отказа от дела си миналата година.

Развитията в Evergrande може да засилят опасенията за бъдещето на компанията, чиято съдба има по-широки последици за финансовата система за 50 трлн. долара на Китай и за милионите собственици на жилища. Други строителни компании се прибавиха към рекордните спирания на плащанията от миналата година насам след ограничителните мерки на правителството срещу прекомерния дълг и спекулациите с жилища. Ликвидните кризи принудиха строителни компании да спрат проекти и да оставят неплатени такси. Избухнаха безпрецедентни бойкоти на плащанията по ипотечни и други заеми от гневни купувачи на жилища и доставчици. Evergrande Evergrande

Самият размер на дълга на Evergrande кара глобалните инвеститори да се притесняват, че фалит може да предизвика финансова зараза и да ограничи растежа във втората по големина икономика в света, която зависи от жилищния пазар за около една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Новоназначеният главен изпълнителен директор Шон Съу съобщи, че Evergrande ще се съсредоточи върху завършването на строителни проекти и няма да пожертва интереса на местните инвеститори, според интервю пред 21st Century Business Herald. В отговор на въпрос защо планът за преструктуриране не е отговорил на пазарните очаквания Съу заяви, че компанията се е сблъскала със сложни и предизвикателни въпроси и поиска повече търпение.

Строителната компания разтърси пазарите, когато спря плащания по доларови облигации в края на миналата година. Тя също така е въвлечена в съдебно дело и съпротива от кредитори, които може да я тласнат към първо спиране на плащанията по местен дълг.

В уведомлението си от петък Evergrande съобщи, че може да предложи някои активи извън Китай, за да плати на кредитори, включително акции от подразделенията ѝ за електромобили и управление на имоти. Преструктурирането ще включва чуждестранните облигации на компанията, дългови задължения на филиалите ѝ и повторно закупуване на облигации от делистнатата ѝ платформа за онлайн продажби FCB Group, става ясно от документа.

Строителната компания съобщи, че „принципът на справедливото третиране на кредитори ще бъде отразен в предложението за преструктуриране“.

Китай обмисля план да изземе неразработени терени от потиснати имотни компании и да ги използва, за да финансира завършването на спрени жилищни проекти, които предизвикват ипотечните бойкоти в страната, съобщават запознати източници.

Предложението, което продължава да се обсъжда и може да бъде променено, ще се възползва от китайските закони, като позволи на местните власти да си върнат без компенсации контрола върху продадена земя на имотни компании, ако тя остане неразработена след две години. Това ще даде на властите повече възможности да насочват средства към незавършени домове, потенциално в ущърб на кредитори, които ще загубят контрол върху някои от най-ценните активи на строителните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още