IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгската борса обяви условията си към Evergrande за избягване на делистване

Китайската строителна компания е под натиск, докато инвеститорите избягват облигации на корпорации с нисък кредитен рейтинг

12:09 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайската строителна компания Evergrande съобщи, че фондовата борса в Хонконг ѝ е поставила условията, за да се избегне делистването ѝ, след като сътресенията в имотния сектор в страната тласнаха индекс на азиатския доларов дълг с висока доходност до почти рекордно дъно, предава Financial Times.

Сривът на индекса ICE Bank of America за азиатския доларов дълг с висока доходност беше породен от отказа на световни инвеститори да купуват облигации на китайски строителни компании в отговор на нарастващия натиск върху изплащането на дълга. Миналата седмица Moody’s постави кредитния рейтинг на китайския конгломерат Fosun International на преразглеждане в посока понижаване.

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, съобщи в уведомление до фондовата борса във вторник, че има срок до 20 септември 2023 г. да възобнови търговията с акциите си. Строителната компания ще трябва да отговори на редица условия, включително да публикува независима проверка на подразделението ѝ за имотни услуги и да докаже, че има достатъчно активи, за да оперира.

Ако не успее да отговори на изискванията, Evergrande, чиято търговия с акции е спряна от над три месеца, ще бъде делистната от Хонконгската фондова борса.

Evergrande съобщи още, че „активно продължава напред“ с плана за преструктуриране на задълженията си на стойност 300 млрд. долара, който очаква да публикува до края на юли.

Китайските власти отдават приоритет на завършването на строителството на стотиците проекти на Evergrande, които се продават на обикновени купувачи преди края на строителството, пред изплащането на задълженията по доларовите ѝ облигации на стойност близо 20 млрд. долара.

Доларовите облигации на китайските строителни компании бяха подложени на натиск след решението на Moody’s от миналата седмица да подложи рейтинга на Fosun на преглед към потенциално понижение, което до голяма степен се дължи на експозицията на конгломерата към изпадналия в затруднение имотен сектор в Китай.

Рейтинговата агенция съобщи, че прегледът отразява притесненията ѝ, че нарастващият риск от зараза ще потисне вече затегнатите ликвидни позиции на Fosun, а спад на местния имотен пазар също ще повиши риска от заразяване.

Властите в Пекин поискаха от местните банки да засилят кредитирането в усилията им да вдъхнат нов живот на имотния пазар в Китай. Цените на имотите се понижават въпреки увеличаването на финансирането в последно време, отчасти заради последиците от строгите блокади, наложени от COVID-19 тази година.

Стив Кокран, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в Moody’s, казва, че макар рискът от повсеместно заразяване от имотния сектор в Китай да остава нисък, стремежът към увеличаване на финансирането може да внесе повече риск във финансовия сектор в страната, ако това изисква банките да понижат стандартите си за кредитиране.

„Това е един от най-големите рискове в икономиката, особено на дълговия пазар днес“, отбелязва Кокран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още