Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Evergrande пропусна ключов краен срок по дълга си

Китайската централна банка разхлаби политиката си преди очакваното спиране на плащанията от задлъжнялата строителна компания

Evergrande пропусна ключов краен срок по дълга си

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Инвеститори в China Evergrande съобщиха, че не са получили важни плащания по облигации след изтичането на 30-дневен гратисен период в понеделник в момент, когато най-задлъжнялата строителна компания в света се доближава до официалeн дефолт, пише Financial Times.

Компанията, която отложи плащания по редица доларови облигации през последните месеци, след като ликвидна криза я принуди да се бори за оцеляването си, имаше дължимо лихвено плащане от 82,5 млн. долара в понеделник, дни след като сигнализира, че трябва да преструктурира дълга си.

Инвеститор с дял в облигациите, пожелал да остане анонимен, заяви, че не е получил никакви средства към ранния следобед хонконгско време във вторник и очаква съобщение през идните дни, потвърждаващо направеното плащане.

„Смятам, че е малко вероятно да са платили, но е възможно“, каза той, посочвайки забавянето в обработването на плащанията по облигации.

Друг служител на американска компания за управление на богатството коментира пред FT, че не са получени никакви плащания във вторник.

Пропускане на крайни срокове тази седмица ще доведат до официално спиране на плащанията от Evergrande месеци след първоначалния провал да направи лихвени плащания в края на септември, който предизвика волатилност на световните пазари.

Още по темата

Проблемите на компанията предизвикаха преоценка на стабилността на имотния сектор в Китай и повсеместни очаквания за едно от най-големите преструктурирания в историята на страната.

В знак за сериозността на положението Пекин обяви в понеделник първото си значително разхлабване на политиката след първите дни на коронавирусната пандемия. Ходът според мнозина цели да успокои инвеститорите, които се готвят за възможно спиране на плащанията от Evergrande.

Индексът Hang Seng Mainland Properties нарасна с 4,1% във вторник, след като централната банка на страната съобщи, че ще освободи ликвидни средства за 1,2 трлн. юана (188 млрд. долара) за банковата система, като намали с 50 базисни пункта дела на депозитите, които финансовите институции трябва да държат в резерв.

В петък Evergrande, която рядко отбелязва забавените си плащания в официални документи, съобщи, че е получила искане за гаранции по дълг на стойност 260 млн. долара.

Компанията допълни, че „няма гаранция, че групата ще има достатъчно средства, за да продължи да изпълнява финансовите облигации“ и че „планира активно да взаимодейства с чуждестранните си кредитори, за да подготвят жизнен план за преструктуриране“.

Късно в понеделник рейтинговата агенция S&P съобщи, че искането за плащане вероятно все още няма да съставлява спиране на плащанията. „Въпреки това смятаме, че спирането на плащанията изглежда неизбежно за Evergrande“, отбелязват анализаторите.

Дължимите лихвени плащания и гаранции в понеделник възлизат на общо 343 млн. долара, равняващи се на стойността на продадените в края на миналия месец акции от президента на Evergrande Хуей Ка Йен, сделка, която намали дела му в групата до 68% спрямо 77% преди това. Evergrande не е съобщила дали Хуей използва приходите, за да помогне за изплащането на дълговете ѝ.

Книжата на компанията поскъпнаха с 8,3% във вторник сутринта, след както тя обяви създаването на комисия за управление на риска с членове от големи държавни компании.

Ликвидната криза в Evergrande се разпространи през последно време във важния за икономиката сектор на жилищното строителство в Китай. Друга голяма строителна компания – Kaisa, трябва да плати 400 млн. долара по облигации с падеж във вторник, а миналата седмица инвеститорите отхвърлиха оферта за удължаване на крайния срок.

Намаляването на изискването за резерви за банките тласна индекса Hang Seng China Enterprises нагоре с 1% във вторник.

Но анализаторите са скептични, че мярката ще се отрази на реалната икономика и на имотния сектор, след като нови данни показаха, че забавянето на имотния пазар в Китай се е задълбочило миналия месец.

Продажбите за ноември на китайските строителни компании са намалели с почти 40% спрямо година по-рано, показват резултатите от допитване на China Real Estate Information.

„Имотният сектор вероятно ще продължи да бъде голямо препятствие пред растежа, тъй като регулациите задушават продажбите на жилища и новите инвестиции в имоти“, коментира Синдун Чън, главен икономист за Китай в BNP Paribas.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Строителството в ЕС с незначителен ръст през ноември, добър отскок за България