IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Абу Даби се забавя заради липсата на растеж и свръхпредлагането

Миналата година спадът е бил най-осезаем при имотите с високо и средно качество

14:56 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Понижаващите се пазарни настроения в съчетание с редица големи сливания и свиване на компании са се отразили неблагоприятно на търсенето на имоти в Абу Даби, показва анализ на компанията за недвижими имоти Asteco, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

В резултат на това наемите на апартаменти и вили са намалели съответно със средно 17% и 12% след края на 2015 г., а цените са се понижили с 13% и 8%, сочат данните на компанията. Според анализа около 5000 жилища са излезли на пазара през 2016 и 2017 г., което е поставило дейността под допълнителен натиск. Докато търсенето на завършени сгради е намаляло, продажбите на нови проекти, предлагащи конкурентни продажни цени и планове за изплащане, са се повишили.

През 2017 г. ограниченият икономически растеж е продължил да се изразява в съкращаване на работни места, намаляване на заплатите на служителите и ограничени възможности за нова заетост и наред с новото предлагане това е допринесло за спада на продажбите, цените и наемите.

Спадът е бил най-осезаем при имотите с високо и средно качество. Данните показват, че средните наеми за тримесечието на апартаменти са намалели с между 2% и 3% през 2017 г., докато цените са се понижили с между 2% и 4%.

В същото време спадовете за тримесечие при наемите и цените на вилите не са били толкова големи и са варирали между 0% и 3% през цялата година. Докато трансакциите за завършени имоти са се забавили спрямо предходната година, новите качествени проекти с привлекателни планове за изплащане и отстъпки са продължили да се възползват от силното търсене, отбелязват авторите на доклада.

Очаква се през 2018 г. наемите и цените да следват сходна тенденция като през 2017 г. и да отбележат умерен спад в резултат на продължаващото ново предлагане в период на умерен икономически и пазарен растеж.

Близо 9000 жилищни единици, включително 6200 апартамента и 2800 вили и градски къщи, трябва да бъдат завършени тази година, главно в кварталите Реем Айлънд, Ал Раха Бийч и Яс Айлънд. Но въз основа на данните от предишни години анализаторите очакват част от тези сгради да бъдат построени до 2019 г.

„Качествените проекти, предлагащи привлекателни продажни цени и планове за изплащане, ще продължат да се възползват от добрите нива на търсене и в крайна сметка ще увеличат инвестициите в сектора на недвижимите имоти“, завършват авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още