Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния достигнаха 1 млрд. евро през 2017 г.

Повишението е от 10% спрямо предходната година

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния достигнаха 1 млрд. евро през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния са достигнали около 1 млрд. евро през 2017 г., повишение с 10% спрямо предходната година, когато са били 890 млн. евро, показва анализ на консултантската компания JLL.

Страната е привлякла 8% от общия обем инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа, които възлизат на почти 13 млрд. евро, сочи анализът, цитиран от онлайн изданието romania-insider.com.

Растежът на румънския пазар е по-висок от този в Централна и Източна Европа, където е регистрирано повишение от 3,3% на годишна основа, но все още не е достигнал потенциала си, смятат анализаторите от JLL.

Полша и Чехия са били най-оживените пазари в региона от гледна точка на трансакциите със съответно 39% и 27% от общия обем, следвани от Унгария с 14%.

Още по темата

В Румъния броят на трансакциите е нараснал, като средният размер на сделките е бил около 28,5 млн. долара. Букурещ оформя около 36% от общия обем инвестиции, като делът на румънската столица намалява спрямо 2016 г., което показва, че ликвидността в други градове се подобрява.

Пазарът на бизнес имоти е бил доминиран от трансакции с търговски площи (43%), докато индустриалните площи, хотелите и офисите са оформили съответно над 22%, 18% и 17% от трансакциите. Ключовата сделка миналата година е била продажбата на Radisson Hospitality Complex в Букурещ от Elbit Imaging.

„Сделката за Radisson на фона на тромавите инвестиции в офис площи постави хотелите преди офисите от гледна точка на ликвидност през 2017 г. в Румъния, което е необичайно“, коментира Андрей Вакару, асоцииран директор капиталови пазари в JLL Romania, който консултирал Elbit при продажбата на хотела. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Апартаментите стават новото горещо начинание в Силициевата долина