IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния достигнаха 1 млрд. евро през 2017 г.

Повишението е от 10% спрямо предходната година

11:08 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния са достигнали около 1 млрд. евро през 2017 г., повишение с 10% спрямо предходната година, когато са били 890 млн. евро, показва анализ на консултантската компания JLL.

Страната е привлякла 8% от общия обем инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа, които възлизат на почти 13 млрд. евро, сочи анализът, цитиран от онлайн изданието romania-insider.com.

Растежът на румънския пазар е по-висок от този в Централна и Източна Европа, където е регистрирано повишение от 3,3% на годишна основа, но все още не е достигнал потенциала си, смятат анализаторите от JLL.

Полша и Чехия са били най-оживените пазари в региона от гледна точка на трансакциите със съответно 39% и 27% от общия обем, следвани от Унгария с 14%.

В Румъния броят на трансакциите е нараснал, като средният размер на сделките е бил около 28,5 млн. долара. Букурещ оформя около 36% от общия обем инвестиции, като делът на румънската столица намалява спрямо 2016 г., което показва, че ликвидността в други градове се подобрява.

Пазарът на бизнес имоти е бил доминиран от трансакции с търговски площи (43%), докато индустриалните площи, хотелите и офисите са оформили съответно над 22%, 18% и 17% от трансакциите. Ключовата сделка миналата година е била продажбата на Radisson Hospitality Complex в Букурещ от Elbit Imaging.

„Сделката за Radisson на фона на тромавите инвестиции в офис площи постави хотелите преди офисите от гледна точка на ликвидност през 2017 г. в Румъния, което е необичайно“, коментира Андрей Вакару, асоцииран директор капиталови пазари в JLL Romania, който консултирал Elbit при продажбата на хотела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още