IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в света са на най-високото си ниво от 2007 г.

През първите шест месеца на 2018 г. те са достигнали 341 млрд. долара, сочат данните на консултантска компания

12:37 | 03.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният пазар на бизнес имоти е постигнал най-високото си ниво на инвестиции през първото полугодие от 2007 г. насам с общ обем от 341 млрд. долара, показват данни на консултантската компания JLL.

Общият обем от инвестиции в първите шест месеца на годината е бил с 13% по-висок спрямо същия период на миналата година. Само през второто тримесечие вложенията в бизнес имоти в света са достигнали 173 млрд. долара.
След мудно начало на годината продажбите в Европа са нараснали с 11% през второто тримесечие до 67 млрд. долара, с което общият обем от инвестиции през първото полугодие е достигнал 128 млрд. долара. Това е повишение с 9% спрямо същия период на миналата година.

Въпреки че относителната слабост на американския долар е стимулирала инвестиционните обеми на Стария континент, представянето в местна валута също остава положително макар и по-скромно, отбелязва JLL. Инвестиции Инвестиции

Във Великобритания обемът от трансакции е нараснал с 19% през първата половина на годината въпреки значителната несигурност около Brexit. Трансграничните капиталови потоци, които съставляват близо половината от инвестициите във Великобритания, са се повишили с 35% спрямо първото полугодие на 2017 г.

Азиатските инвестиции са нараснали с 24% през първото полугодие и са достигнали общо 7,3 млрд. долара, като инвестициите само от Южна Корея са възлезли на 1,2 млрд. долара. Те са били съсредоточени главно в офиси в централната част на Лондон след тригодишен период на относително слаба активност на британския пазар.

Основните пазари в Европа също са регистрирали силен растеж на инвестициите през първото полугодие. В Германия те са нараснали с 23%, стимулирани от повишеното търсене както от местни, така и от чуждестранни компании. Франция регистрира повишение с 60% на трансграничните капиталови потоци, като активността на глобалните фондове, американските и германските инвеститори е нараснала над два пъти.

Азиатско-тихоокеанският регион продължава силното си представяне през първото тримесечие със скок на инвестициите на годишна основа от 26% през второто тримесечие до 42 млрд. долара. През първото полугодие те са се увеличили с 29% до 81 млрд. долара, което е най-високото им ниво в историята. Почти всички най-големи пазари в региона са постигнали растеж на инвестициите през първите шест месеца на годината, като Хонконг, Южна Корея и Австралия са се представили най-добре със среден комбиниран растеж от 110%.

След относително спокойно второ тримесечие Северна и Южна Америка едва достига обема от инвестиции от 64 млрд. долара, който регистрира миналата година. Но силното начало на годината е довело до ръст с 9% на инвестициите през първото полугодие, които възлизат на 132 млрд. долара.

Въпреки че канадският пазар се е представил доста по-добре от дългосрочното си средно равнище, САЩ продължават да задават ритъма в региона, като активността през първото полугодие е нараснала с 11%. Тъй като чуждестранните инвестиции в САЩ са намалели с 33% през първото полугодие, местните инвеститори са съставлявали 85% от общия обем инвестиции през първото полугодие спрямо 75% през същия период на миналата година.

Индустриалните имоти с най-голяма притегателна сила за инвеститорите

С инвестиции на стойност над 57 млрд. долара през първото полугодие индустриалните площи продължават да са най-предпочитаният клас активи в глобален план. Обемът от трансакции в сектора постига годишен ръст през първото полугодие от над 11% от 2014 г. насам.

Въпреки че установени пазари като САЩ, Великобритания, Япония и Германия привличат по-голямата част от тези инвестиции, нововъзникващи пазари като Китай, Полша, Индия и Бразилия също постигат по-голяма ликвидност, тъй като инвеститорите опитват да извлекат полза от голямото им население и благоприятните перспективи за растеж.

Лондон – най-предпочитан от инвеститорите

Лондон е привлякъл инвестиции за 15,8 млрд. долара през първото полугодие като си връща първото място на най-предпочитан град в света от международните инвеститори. На второ място е Ню Йорк, който е привлякъл само с 55 млн. долара по-малко инвестиции от британската столица през първите шест месеца на годината. Инвестиции Инвестиции

Въпреки че обемите в двата града са почти идентични, динамиката във всеки от тях е доста различна. В Лондон активността на местните инвеститори е на най-ниското си ниво от пет години, докато чуждестранното участие достига близо 70%, като азиатските капитали съставляват две трети от общите трансгранични потоци. В същото време активността на чуждестранните инвеститори в Ню Йорк е на най-ниското си ниво от 2012 г., като под 4 млрд. долара са били инвестирани през първите шест месеца на годината от компании извън САЩ. Големите придобивания от местни компании са движещата сила в Ню Йорк, като общият инвестиран обем е достигнал над 300 млн. долара и е съставлявал 41% от общата активност през първото полугодие.

Хонконг е третият най-популярен град за инвестиции в бизнес имоти в света с общ обем от 14,6 млрд. долара през първото полугодие. Топ десет допълват Токио, Париж, Сеул, Лос Анджелис, Чикаго, Шанхай и Вашингтон.

Трансграничните инвестиции запазват равнището си през второто тримесечие

41% от трансакциите с бизнес имоти в света са включвали чуждестранен купувач или продавач през първото полугодие. Общите трансгранични инвестиции през първото полугодие са достигнали 140 млрд. долара, което е доста над средното равнище от 103 млрд. долара, но е с 5% под пика от първото полугодие на 2015 г. Инвестиции Инвестиции

Инвеститорите от САЩ са запазили статута си на най-голям износител на капитал в глобален план с придобивания на стойност 10,3 млрд. долара през първото полугодие. Активността остава доминирана от фондове за частни капиталови инвестиции и фондови мениджъри, които заедно съставляват 56% от инвестициите в чужбина.

Сингапурските компании също продължават да инвестират активно в чужбина през 2018 г. със 7,3 млрд. долара от трансграничните придобивки тази година. Тези инвеститори са съсредоточени върху офис и индустриалния сектор на основни пазари в света.

JLL отбелязва, че въпреки политическата и икономическата несигурност глобалните имотни пазари продължават да се представят добре и търсенето от инвеститорите остава силно. Променящите се демографски и технологични тенденции стимулират апетита за мащабни проекти, особено в логистичните и алтернативните сектори, докато търсенето продължава да бъде подкрепяно от силния икономически растеж. Консултантската компания очаква инвестициите в бизнес имоти в света да се запазят на равнището от 2017 г. и да достигнат приблизително 715 млрд. долара за цялата 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още