Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищата в България са поскъпнали с 30% през последните 10 години

Цените на имотите в ЕС растат по-бързо отколкото наемите, показват данните на Евростат

Жилищата в България са поскъпнали с 30% през последните 10 години

Снимка: Bloomberg LP

От 2010 година до третото тримесечие на 2020 година цените на жилищата в България са се повишили с 30%, показват последните данни на Евростат. В същото време наемите растат с много по-бавен темп от под 20%.

Тенденцията е видима в почти всички страни от ЕС. През последните десет години жилищата в общността са поскъпнали с 26,8%, а наемите са се увеличили с 14,6%.

Източник: Евростат

Статистиката показва, че в периода между 2010 и 2012 година има съществен спад на цената на жилищата в ЕС. В този период наемите остават стабилни, а малко по-късно тенденцията се обръща и днес ръстът на цената на жилищата е по-съществен спрямо този на наемите.

Страната с най-сериозно увеличение на цената на жилищата е Естония (105,1%), следвана от Унгария (92,2%) и Люксембург (90,5%).

В Южна Европа обаче има спад на цените на жилищата. Най-съществено това е в обхванатата от криза в последните години Гърция, където жилищата поевтиняват с 31%. Наемите в страната се свиват с 25,2%.

Спад на цените на жилищата има още и в Италия (-15,5%), Кипър (-7,7%) и Испания (-4,5%).

Наемите в страните от ЕС се увеличават най-много в Естония (136,6%), Литва (106,9%) и Ирландия (62,2%).

България е четвърта по ръст на цените на имотите през лятото на 2020 г.

Данните на Евростат за третото тримесечие на 2020 година показват още, че цените на имотите в България преодоляват негативното си движение, регистрирано в периода април - юни. След спада от 1,1% във второто тримесечие, сега има ръст от 3,2 на сто.

Така страната ни се нарежда на четвърто място по ръст на цените на жилищата в ЕС. Най-рязко поскъпват имотите в Унгария (5,2%), Дания (4,2%) и Латвия (3,7%). На обратния полюс са Кипър (-4,8%), Румъния (-2,6%) и Италия (-2,5%).

Като цяло през третото тримесечие цените на имотите в ЕС се повишават с 5,2% спрямо второто тримесечие. В еврозоната повишението е от 4,9 на сто.

На годишна база най-голям ръст на цените има в Люксембург, показват още данните на статистиката. Имотите във Великото херцогство са поскъпнали с 13,6%, следвани от Полша (10,9%) и Австрия (8,9%).

Годишното изменение на цените на жилищата в България е в рамките на 4,8 на сто.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
5
 
9
фиг.1 до: studioaa
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Ако си готов да замениш имот за крава, аз винаги съм насреща. В момента нямам крава, но съм готов да ти купя по твой избор. Искам имот в голям, или поне средно голям град, не някаква порутена селска барака.
3
 
3
 
8
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Ами имам опит и възвращаемостта ми е около 3%. 5% е на година наема от които 2% заделям за поддръжка и данъци. Цената обаче само тази година е с около 6% по-висока. И ако дори е средно 3-4 % поскъпването става около 6-7% възвращаемост което не е никак зле според мен като за инвестиция при минимален риск.
2
 
6
 
7
studioaa до: xapoznai
преди 6 дни
Като вземеш мижавия наем от имоти ще разбереш, че реално наемателят живее безплатно в него, защото с парите нищо не може да се купи... А като продадеш апартамента ще разбереш, че дори една крава струва повече...
2
 
4
 
6
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Еми да, когато поевтинеят билетчето, винетките и водата, на точно тогава ще поевтинеят и имотите... никога...
0
 
10
 
5
преди 1 седмица
Обаче за същия период даже билетчето за градския транспорт поскъпна с 60% или 2 пъти повече, винетката поскъпна със 100%, а цената на водата с близо 150%...

Още от По света
Глобалните инвестиции в имоти може да нараснат с 50% през 2021 г.