IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър е най-предпочитаната дестинация за руските купувачи на имоти през 2017 г.

Търсенето в островната страна миналата година е нараснало почти четири пъти в сравнение с 2016 г.

12:15 | 22.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руски купувачи на имоти инвестират усилено в редица европейски страни, привлечени от достъпните цени и възможността да получат гражданство на страна членка на ЕС, съобщава консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието Global Property Guide.

Кипър е любимата дестинация на руските купувачи на имоти, като търсенето е нараснало почти четири пъти миналата година в сравнение с 2016 г. Премахването на данъка върху недвижимото имущество, възстановяването на икономиката, по-ниският праг за получаване на гражданство на страна членка на ЕС и подобряването на жилищния пазар са основната причина за възобновения интерес на руските купувачи.

Те влагат пари предимно в Лимасол, втория по големина град в островната държава. Много луксозни апартаменти изникнаха по крайбрежието му, а местните медии съобщават, че повечето чуждестранни купувачи са руснаци. Градът си е спечелил прозвището „Лимасолград“ заради славата му на хъб за руското офшорно богатство и за богатите хора, които искат да скрият имуществото си, съобщават местни медии.

„Руснаците купуват жилища главно в Лимасол с бюджет от 1 до 5 млн. евро (1,24 до 6,2 млн. долара) в нови сгради близо до морето“, отбелязва Knight Frank.

Швейцария е втората най-популярна страна за руските купувачи на имоти, като търсенето през 2017 г. е нараснало три пъти спрямо предходните години.

Търсенето на жилища от руснаци в Германия, Франция, Италия и Малта се е повишило два пъти през 2017 г. Те са насочили интереса си към строящи се апартаменти в известни градове и курорти в тези страни на цена между 1 и 2 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още