IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е поискал от държавни компании да купуват активи на Evergrande

Закъсалата китайска компания продава дял за 1,5 млрд. долара в китайска банка

10:00 | 29.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Властите в Пекин подтикват държавни компании и подкрепяни от държавата строителни компании като China Vanke да купят някои от активите на закъсалата China Evergrande Group, съобщават запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Evergrande, която има дългове за 305 млрд. долара, е на ръба на фалита. Но централното правителство едва ли ще се намеси директно, за да разреши кризата в компанията под формата на спасителна помощ, съобщават шестима източници, включително четирима в правителствени и регулаторни органи.

Но властите се надяват, че изкупуването на активи ще предотврати или най-малкото ще смекчи всякакво обществено недоволство, което може да се появи, ако Evergrande обяви хаотичен фалит, казват източниците, пожелали да останат анонимни заради чувствителността на въпроса.

Няколко държавни компании вече са направили предварително проучване на активи в южния китайски град Гуанджоу, съобщава един от източниците.

Показателен пример е Guangzhou City Construction Investment Group, която е близо до придобиването на стадиона на футболен клуб Гуанджоу, притежаван от Evergrande, и околни жилищни проекти, информира източникът.

Стадионът, който трябва да струва около 12 млрд. юана (1,9 млрд. долара), е проектиран да побере над 100 хил. души, което го прави най-големия футболен стадион в света от гледна точка на капацитета.

Потенциалните купувачи на основни активи на Evergrande в Гуанджоу са „уредени“ „както с политически, така и с бизнес съображения“, казва източникът и допълва, че властите не искат само няколко компании да се надпреварват за едни и същи активи.

Vanke и China Jinmao Holdings са сред подкрепяните от правителството строителни компании, от които е било поискано да купят активи от Evergrande, казват източниците. China Resources Land също е получила подобно искане, отбелязва един от тях.

Строителни компании и държавни фирми са били сондирани пряко или непряко за покупките на активи, но за момента не е ясно на какъв етап са разговорите.

Vanke, една трета от която е собственост на държавния оператор на метро в Шънджън, съобщи през август, че води разговори с Evergrande за сътрудничество по редица проекти. Компанията не е отговорила на молба за коментар за етапа на преговорите.

Evergrande пропусна плащане на лихи за 83,5 млн. долара по доларови облигации миналата седмица и трябва да плати в сряда 47,5 млн. долара под формата на лихви по други облигации.

Макар да има големи очаквания, че компанията ще премине през най-голямото преструктуриране в историята на Китай, държавните органи мълчат относно възможността за спасителна програма или как може да се справят с фалита.

Пекин обаче работи, за да ограничи всякакъв рикошет във финансовата система от проблемите на Evergrande, като централната банка обеща в понеделник да защити потребителите с експозиция към жилищния пазар и да инжектира повече средства в банковата система.

Един от първите признаци за официално разследване на имотния гигант дойде тази седмица, когато финансовият регулатор на правителството в Шънджън съобщи, че е започнал разследване на подразделението за управление на богатство на Evergrande.

Човек с директна информация за ролята на местните власти съобщи, че от тях е било поискано да си сътрудничат с подкрепяни от правителството групи и компании, така че да могат да участват в реорганизацията и покупките на активи на Evergrande.

Дали местните власти ще предприемат действия, ще зависи от мащаба на присъствието на Evergrande в тези области и от местните финанси на конкретната провинция или град, отбелязват източниците.

Те допълват, че регулаторите първо ще преценят финансовото състояние на всички бизнеси на Evergrande, преди да предприемат действия по ликвидното ѝ положение.

В същото време Evergrande съобщи, че планира да продаде дял от 9,99 млрд. юана (1,5 млрд. долара) в Shengjing Bank на държавна компания за управление на активи.

Shengjing Bank, която е един от основните кредитори на Evergrande, е поискала всички нетни приходи от продажбата на дела да бъдат използвани за уреждане на финансовите задължения на компанията към кредитора, информира Evergrande в съобщение до борсата.

Това изискване означава, че Evergrande няма да може да използва средствата за други цели като изплащане на други лихви по доларови облигации на стойност 47,5 млн. долара, които са дължими днес.

Към първото полугодие на миналата година банката има отпуснати кредити за 7 млрд. юана към Evergrande, показа доклад на CCB International от миналата седмица.

Финансовата стабилност на Shengjing Bank се озова в светлините на прожекторите от май насам, след като медията за финансова информация Caixin съобщи, че основният банков регулатор в Китай разследва свързани трансакции на стойност над 100 млрд. юана (15,45 млрд. долара) между Evergrande и банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още