IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в САЩ "изяждат" все по-голям дял от доходите на домакинствата

В момента в страната е по-изгодно да се купи собствен дом, дори и на скъпите пазари, стига купувачите да са спестили за първоначална вноска, което е трудно

10:32 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастващите наеми в САЩ „изяждат“ все по-голям дял от доходите на домакинствата, показват данни на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Увеличаването на наемните равнища струва на наемателите средно около 2 хил. долара повече годишно, сочат още данните на компанията.

За покриването на средностатистически месечен наем в САЩ домакинствата трябва да отделят малко над 29% от доходите си за месеца. За сравнение, историческото ниво е малко под 26%, т.е. допълнителните разходи за наем достигат 1 957 долара на година, изчислява компанията.

Същевременно средният разход на домакинство за ипотека в САЩ достига 15,4% от месечния доход спрямо 21% историческо равнище. Това спестява на домакинствата средно малко под 3 300 долара годишно, изчисляват експертите. Т.е. в момента е по-изгодно да се притежава собствен дом в САЩ, вместо да се наема.

Най-големи са разходите за наем на жилище в Сан Франциско и Сан Диего, и двата града в щата Калифорния. Делът на разходите за наем достига съответно 42,4% и 42% при средно историческо ниво от съответно 30,7% и 34,7%. Това означава, че домакинствата харчат допълнителни 11 236 долара годишно за наем в Сан Франциско, а в Сан Диего разходът скача с 5 322 долара.

Най-достъпни за американците са жилищата под наем в Сейнт Луис, където за покриване на средностатистически наем отиват 23,1% от месечния доход спрямо 21,2% средно историческо ниво на разходите.

Достъпни са наемите и в Канзас сити, където домакинствата харчат 23,8% от месечните си доходи за този разход спрямо 17,5% средно историческо ниво.

Сейнт Луис отново е най-изгоден за домакинствата за ипотека. Разходът за вноската се покрива с 11,2% от месечния доход при историческо ниво от малко над 16%. Спестяването е в размер на почти 2 900 долара годишно.

Втори пак е Канзас сити с 11,3%, както и Детройт със същия дял, следван от Кливланд с 11,4%.

Същевременно в Лос Анджелис е най-скъпо да се купи собствен дом, тъй като за вноска по ипотеката се харчат средно 40,8% от месечните доходи на домакинството спрямо 35,2% средно историческо ниво. Разходите се увеличават със средно почти 3 800 долара годишно.

Въпреки това покупката и там пак е по-изгоден вариант, тъй като разходите за наем отнемат почти 8 200 долара повече годишно на домакинството, т.е. са с 4 400 долара по-високи спрямо разходите за вноска по ипотека.

Единственият пазар в САЩ със сравнително стабилни наемни равнища и цени на жилищата е Питсбърг, отчитат от компанията. В града ръстът на доходите дори изпреварва ръста на цените. Така наемателите там харчат дори по-малко пари за покриването на това перо в сравнение с годините преди спукването на балона, което им спестява по около 3 400 долара на година.

"На повечето пазари наемателите са в по-неизгодно положение в сравнение с миналата година, защото плащанията по наемния договор заемат много по-голям дял от доходите им“, коментира главният икономист на Zillow Свеня Гудел.

Той пояснява, че за много хора това означава по-малко разполагаеми средства и по-малко пари за покриване на други дългове, например студентски заеми, както и невъзможност за спестявания – например за фонд за спешни случаи, за пенсионен фонд, за първоначална вноска за закупуване на собствен дом.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още