IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високият дървен небостъргач ще се появи в Токио

Той ще бъде висок 350 метра, а изграждането му ще струва около 5,6 млрд. долара

18:43 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японска компания планира да построи най-високия дървен небостъргач в света, като 90% от сградата ще се състои от дърво, предава CNBC.

Sumitomo Forestry съобщава, че дървеният й небостъргач, наречен W350, ще бъде висок 350 метра, а планираната структура ще бъде хибрид между дърво и стомана. 70-етажната сграда, която се очаква да бъде построена в Токио, ще включва магазини, офиси, хотели и частни домове, отбелязва компанията в плановете си за строеж, публикувани по-рано през февруари.

Sumitomo Forestry, която пише на сайта си, че „щастието идва от дърветата“, съобщава, че цели да създаде екологични градове, използващи дървен материал, които „да се превърнат в гора чрез повишената употреба на дървена архитектура за високите сгради“.

Строителството с дървен материал обаче все още не е евтино. Сградата, за която ще бъдат използвани 185 хил. куб. м дървен материал, се очаква да струва около 600 млрд. японски йени (5,6 млрд. долара), което е два пъти повече от стойността на обикновена висока сграда, построена с използването на съвременните технологии.

Компанията обаче смята, че разходите ще намалеят, тъй като дървеният материал става все по-популярен. „В бъдеще икономическата изпълнимост на проекта ще бъде подкрепена от намаляването на разходите чрез развитието на технологиите“, съобщава компанията.

В момента най-високата дървена сграда е 18-етажна (53 м) и в нея са настанени студенти от Университета на Британска Колумбия. Новата сграда на Sumitomo Forestry ще включва много зеленина от приземния до най-високите етажи, предлагайки „гледка на биоразнообразие в градска среда“.

 

A post shared by tomerjoki (@tomerjoki0) on

Скиците на сградата показват балкони, които я опасват от четирите й страни и предоставят пространство, „в което хората могат да се наслаждават на свеж въздух отвън, богати природни елементи и слънчева светлина, която се процежда през зеленината“.

Дървени градове

Идеята за сградата е разработена главно от Tsukuba Research Institute, научно-развойния отдел на Sumitomo Forestry. Институтът гледа на „разширяващите се възможности за дървени сгради като на пътна карта за бъдещите технологии - развитието на методи за строеж, екологични технологии и дървета, които се превръщат в ресурси и строителни материали“, съобщи компанията.

Началото на Sumitomo Forestry в дървената индустрия е поставено през 1691 г., а сградата W350 трябва да отбележи 350-годишнината на компанията през 2041 г. Тя съобщава, че горите покриват близо две трети (68,5%) от територията на Япония по суша. Това я поставя на второ място сред страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) след Финландия.

Компанията обаче предупреждава, че горите в Япония са изложени на риск заради недостатъчна поддръжка. „Въпреки че голяма част от японския кедър и кипарис са засадени след Втората световна война, дърветата не се поддържат, тъй като опустошаването на местните гори продължава. Важно е да използваме тези дървета и да ги презасаждаме, за да подкрепим устойчивостта на горите“, съобщи компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още