Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Новото летище в Берлин „ще глътне“ още 3 млрд. евро

Само разходите за поддържането на строителната площадка и загубите от приходи възлизат на 25 млн. евро на месец

Новото летище в Берлин „ще глътне“ още 3 млрд. евро

Изглед към недовършеното летище. Снимка: Ройтерс

За дострояването на новото главно летище в германската столица Берлин ще са нужни още почти 3 млрд. евро до 2030 г. Това стана ясно по време на изслушване в местния парламент на финансовия секрета Маргарета Зудоф, предава DPA.

„Независимо от това ще възникнат и допълнителни разходи във връзка с отлагането на откриването“, добави тя, имайки предвид оперативните разходи за обекта и липсващите приходи от наеми за търговски обекти и такси за обслужване на авиокомпаниите.

В момента обаче мениджмънтът на оператора на летището имал пари, поясни Зудоф, която е част от Борда на директорите. Все още не е използван кредит в размер на над 100 млн. евро, както и банкови кредити за над 1 млрд. евро.

Още по темата

Преди няколко дни в германски медии се появиха спекулации, че за довършването на летището ще са нужни поне още 1 млрд. евро. Само разходите за поддържането на строителната площадка и загубите от приходи възлизали на 25 млн. евро на месец.

Директорът на летището Енгелбарт Лютке Далдруп възнамерява да удвои капацитета на летището до 2030 г. до 55 млн. пътници годишно. Зудоф увери, че летището ще бъде много печелившо, когато влезе в експлоатация. Досега разходите за строителството, забавено от години, включително и с първите разширявания, се оценяват на 6,5 млрд. евро. В началото на строителството през 2006 г. разходите се оценяваха на 2 млрд. евро.

Първоначално летището трябваше да бъде открито през 2011 г. след пет години на строеж. Оттогава обаче шест срока за откриване бяха отложени – заради проблеми с технологиите, планирането или дефекти в строителството.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Чуждестранните собственици на жилища се оттеглят от британския пазар