IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдадените офис площи в Мадрид достигнаха 10-годишен връх през 2017 г.

Цените на наемите в испанската столица растат за пета поредна година

13:01 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мадрид приключи 2017 г. с 10-годишен връх на отдадените офис площи. Според последните доклади на консултантските компании общият им обем е достигнал през миналата година около 600 000 кв. м, което представлява растеж от над 28% спрямо предходната година, съобщава испанският икономически ежедневник Expansion.

Увеличаването на обема на отдадените площи и съответно по-малкото предлагане са довели до повишаване на цените на наемите за квадратен метър, които растат за пета поредна година. Миналата година средната месечна цена на наемите на офис площи в централната част на испанската столица е достигнала 30 евро/кв. м.

„Силното търсене, което се изразяваше в 592 сделки или с 5% повече спрямо 2016 г., и намаляването на наличните площи, доведоха до увеличаване на цената на наемите в Мадрид със средно 8,4%“, съобщава консултантската компания Savills Aguirre Newman.

Повишаване на наемите е регистрирано във всички райони на испанската столица, не само във финансовия квартал, където максималните месечни стойности са достигнали 36 евро/кв. м. „Цените в бизнес квартала на Мадрид растат за пета поредна година, а в районите извън центъра - за трета поредна година. Въпреки това Мадрид продължава да е с по-ниски средни цени на наемите в сравнение с останалите големи градове в Европа, поради което прогнозираме, че те ще продължат да растат, но контролирано“, казва Анхел Естебаранс, директор на Savills Aguirre Newman.

Барселона

Столицата на Каталуния е приключила 2017 г. с отдадени офис площи от 304 345 кв. м, което е с 5,6% повече спрямо предходната година главно благодарение на високата активност през първото тримесечие. Това е било и най-доброто тримесечие за пазара на офис площи в Барселона от 2007 г. насам, сочат данни на BNP Real Estate.

Цените на наемите продължават да растат и достигат средно 15 евро/кв. м на месец. Това е повишение с 4,6%, сочат данните на имотното подразделение на банката, което изчислява, че най-високите наеми в Барселона достигат до 25 евро/кв. м в най-добрите офис сгради във финансовия квартал на града. Там свободните офис площи са намалели с 3,2%. 

Заради по-малкото свободни офис площи и нарастващите наеми инвеститорите очакват все по-ниска рентабилност, която остава под нивата от 2007 г. За Мадрид тя е 3,75%, а за Барселона – 4%, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

По отношение на обема от инвестиции Мадрид е привлякъл 1,324 млрд. евро през 2017 г. или с 47% по-малко спрямо десет години по-рано. Обемът от инвестиции в Барселона се доближава до 1 млрд. евро, достигнати през 2006 и 2007 г., като достига 835 млн. евро през 2017 г. Knight Frank прогнозира, че през 2018 г. фондовете за недвижими имоти ще бъдат едни от най-активните участници на пазара. Миналата година те са участвали в близо половината от инвестициите в Мадрид и Барселона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още