IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Европа се колебае между две крайности

WSJ публикува прогнози за пазара на луксозни имоти в пет големи европейски столици тази година

14:18 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите, които искат да инвестират в недвижими имоти в Европа тази година, могат да срещнат проблеми да бъдат в крачка с променящите се перспективи пред континента.

Заради бързо изменящите се глобални събития – от политическата безизходица в Германия до несигурността около Brexit във Великобритания, движението за отделяне на Каталуния от Испания и предстоящите избори в Италия, инвеститорите трудно се ориентират къде е безопасно да купуват, да не говорим за извличане на печалба.

The Wall Street Journal публикува прогнози за пазара на луксозни имоти в пет глобални столици тази година.

Лисабон: Модерен и горещ 

През 2012 г. правителството започна да предлага разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън Европа, като по този начин стимулира притока на инвеститори и купувачи, които бяха привлечени от относително ниските данъци и лихви. В резултат на това цените нараснаха с 35% между 2012 и 2016 г., сочат данни на Confidencial Imobilario, която анализира имотния пазар в страната.

В същото време Националната статистическа служба на Португалия съобщи, че през юни средната цена в Лисабонска област е била 2723 долара за кв. м, повишение с 15% спрямо същия месец на 2016 г.

Най-високите цени са регистрирани в централните квартали Santo António и Misericórdia, съответно 4036 долара за кв. м и 3971 долара за кв. м. Това е увеличение от съответно 46% и 38% на годишна основа, казва Джулиан Уолкър, директор на InternationalPropertyForSale.com. Той обаче отбелязва, че Лисабон все още предлага добро съотношение качество-цена.

„Макар че растежът е значителен, цените са ниски в сравнение с кварталите с луксозни имоти в други големи европейски столици“, допълва Уолкър.

Париж: Обрат в перспективите

След дълъг, рязък спад недвижимите имоти във френската столица най-сетне си върнаха радостта от живота.

Политическата ситуация при президента Еманюел Макрон наред с ниските лихви помогнаха за спиране на спада на цените. Средната цена на апартамент в Париж е 11 216 долара за кв. м., повишение с 5,5% спрямо същия период на предишната година, показва последният доклад за цените на LPI-SeLoger, публикуван през ноември. Цените са се повишили във всички 20 района на града.

Париж оглави ежегодната класация на Knight Frank за глобалните перспективи пред жилищните имоти през 2018 г., което щеше да е немислимо преди три-четири години, като се очаква цените да нараснат с 9%.

„Френската столица отново е на радара на глобалните инвеститори, особено тези от САЩ, Близкия изток и Европа“, казва Кейт Евърит-Алън от Knight Frank.

Лондон: Искрица надежда

Най-доброто, което може да се каже за луксозните имоти в централната част на Лондон, е, че цените намаляха по-бавно през 2017 г., отколкото през 2016 г. Между септември 2017 и септември 2016 г. те са се понижили с 5,2%, сочат данните на консултантската компания Savills. За сравнение, между септември 2015 и септември 2016 г. те паднаха с 6,8%.

Но някои луксозни имоти продължават да поддържат високи цени. Миналата година Aylesford International продаде къща за 62 млн. долара в престижния квартал Carlton House Terrace близо до Бъкингамския дворец на чуждестранен купувач, въпреки че тя се нуждаеше от цялостен ремонт.

Savills прогнозира умерено възстановяване в идните пет години на фона на приспособяването на хората към по-високите нива на гербовия налог и бавното разрешаване на политическата несигурност около Brexit.

Според компанията през 2018 г. цените ще останат непроменени, но растежът ще се завърне през 2019 г. с 2%. В идните пет години Savills прогнозира кумулативен растеж от 20%. „Пазарът ще се приспособи към новата данъчна среда“, казва Лусиан Кук, който отговаря за проучванията на жилищните имоти в Savills.

Дъблин: Келтският тигър реве

Миналата година беше триумфална за ирландската столица с повишение на средните цени от 11,6% между октомври 2016 и октомври 2017 г., сочат данните на Централната статистическа служба, която наблюдава растежа на цените в страната.

Но макар цените в Дъблин да се ускориха с 86% след рецесията, те остават с 22% под пиковите стойности от 2007 г.
В луксозния сегмент на пазара растежът на цените е значителен, но сдържан, казва Саймън Енсор, президент на имотната агенция Sherry Fitzgerald Residential.

По негови данни в Балсбридж, най-богатия квартал в Дъблин, цените са се повишили с 10% на годишна основа за имотите на стойност 1,2 млн. долара или по-малко. Цената на жилищата на стойност между 1,2 млн. долара и 2,4 млн. долара е нараснала с между 5% и 7%. Стойността на жилищата, оценявани на 3 млн. долара или повече, се е повишила с между 3% и 5%.

Нарастването на цените в Балсбридж се дължи на недостига на предлагане. И експертите са съгласни, че все още има възможност за повишаване на цените тази година и след това макар и не с твърде много заради влизането в сила на по-строгите правила за ипотеки и кредитиране, въведени от Ирландската централна банка.

През 2018 г. „не виждам огромен скок на цените, но ще има скромен растеж“, казва Енсор.

Берлин: Бум или балон?

Ускоряването на цените в германската столица беше внушително и трайно в последните три години, но не всички са доволни от това.

През февруари 2017 г. влиятелният институт за проучване на недвижимите имоти Empiraca предупреди, че цените са надхвърлили прага на достъпност и прогнозира, че предстоят значителни корекции. Прогнозата беше подкрепена и от германската национална банка Deutsche Bundesbank.

Но цените продължиха да растат, стимулирани главно от растежа на населението на града наред с острия недостиг на нови жилища.

Според имотната агенция Ziegert средната цена на луксозен имот в Берлин, определен като топ 5% от пазара, е нараснала с 27% между юни 2016 и юни 2017 г.

Свен Хенкес, генерален директор на Ziegert, е оптимист за шансовете на града да избегне крах. „Това е столицата на една от най-силните икономики в света, но равнището на цените все още е относително ниско в сравнение с други столици като Лондон. Аз съм много уверен“, казва той.

В доклада си за начина на живот, който обхващаше всичко – от транспортни връзки до равнище на замърсяването, консултантската компания Savills определи Берлин за технологичния хъб с най-добри условия за живот в света.

В идните няколко години Хенкес очаква пазарът да се върне към годишен растеж от 5% до 6%. „Ще продължим да имаме растеж, но пазарът става по-зрял. Ще видим растеж, не бум“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още