IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите в китайския имотен сектор излагат на риск престижни глобални проекти

Някои китайски строителни компании в затруднение може да продадат проекти, за да наберат средства

21:15 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Проблемите в китайския имотен сектор може да вещаят затруднения за престижни мегапроекти в Лондон, Ню Йорк, Сидни и други водещи градове, тъй като предприемачите зад тях изпитват недостиг на ликвидни средства, пише Ройтерс.

Макар че проблемите на China Evergrande Group доминират кризата, рискът за глобалните имотни пазари, оценявани на трилиони долари, идва от някои конкуренти, които през последното десетилетие се надпреварваха в изграждането на все по-високи и мащабни небостъргачи.

Базираната в Шанхай Greenland Holdings, която подобно на Evergrande нарушава много „червените линии“ за дълга, определени от китайските власти, завърши неотдавна строителството на най-голямата жилищна кула в Сидни и има планове за сходен проект в Лондон, както и проекти за милиарди долара в Бруклин, Лос Анджелис, Париж и Торонто.

Строителната компания твърди, че остава ангажирана с основните си проекти, включително дългоотлаганата 235-метрова кула Spire London, но тя пусна част от друг голям проект в Лондон на пазара по-рано тази година, а други компании също се готвят да започнат продажби.

Evergrande и Kaisa Group, която беше първата китайска строителна компания, спряла плащанията през 2015 г., опитват да продадат сгради в Хонконг, за да наберат така необходимите им ликвидни средства, а проект на Oceanwide Holdings, който трябваше да се превърне в най-високата кула в Сан Франциско, беше иззет от недоволни кредитори.

Тъй като много китайски компании са платили повече, за да си осигурят първокласни терени в чужбина, въпросът е кой ще ги купи, коментира Омотунде Лавал, ръководител на отдела за корпоративен дълг на страните с нововъзникваща икономика в компанията за управление на активи Barings. „Те вероятно няма да получат желаната цена, така че според мен зависи доколко са отчаяни“, допълва той.

Значителни продажби на активи

Guangzhou R&F Properties е друга голяма компания, която е в центъра на вниманието, след като поиска извънредна кешова инжекция този месец. Тя има два гигантски незавършени проекта в Лондон, включително един с десет небостъргача до река Темза, както и редица сгради в Австралия, Канада и САЩ.

Говорител на R&F в Лондон съобщи, че компанията остава „напълно ангажирана“ с всичките си британски проекти.
Но с близо 8 млрд. долара за изплащане през идните 12 месеца, само 2 млрд. долара свободно налични средства и спад на продажбите с близо 30% на годишна основа миналата година големи рейтингови агенции твърдят, че тя ще се нуждае от значителни ликвидни средства.

„Възможностите на R&F да управлява дълга си с настъпващ падеж в краткосрочен план ще зависи от осъществяването на значителни продажби на активи“, отбелязва S&P и прогнозира, че сгради, хотели и редица дялове в проекти може да бъдат продадени. Fitch счита, че R&F има активи за 836 млрд. юана (130 млрд. долара), които може да бъдат продадени.

R&F, Greenland, Evergrande и Kaisa са отказали допълнителен коментар за финансите си. Oceanwide съобщи миналата седмица, че „обсъжда активно“ с кредиторите положението с проекта си в Сан Франциско. 

Голямото харчене

Китайските строителни компании вложиха значителни средства в чужбина между 2013 и 2018 г., но инвестициите им се забавиха рязко, откакто властите в Пекин предприеха мерки за ограничаване на прекомерните дългове на компаниите.

След като вложиха над 28 млрд. паунда в проекти в Лондон през 2018 г., те са инвестирали само 1,5 млрд. паунда през първото полугодие, най-ниското ниво от 2012 г. насам, сочат данни на Real Capital Analytics.

Данни на консултантската компания Knight Frank очертават сходна картина в Австралия, Ню Йорк и други водещи градове в Северна Америка, където Greenland, R&F и други големи компании, включително Country Garden, Poly Property и China Vanke също инвестират десетки милиарди долара на година.

Крис Гор, ръководител за централен Лондон в имотната компания Avision Young, казва, че няма информация китайски компании да имат планове за продажба на активи, но допълва, че натискът върху тях ще нарасне, ако кризата в страната им продължи.

„Ако трябва да продават и могат да продадат на печалба, мисля, че просто ще продадат. Няма да е проблем, ако няколко компании искат да продадат, но ако всички изведнъж  пожелаят да излязат от проекти по едно и също време, няма да могат“, отбелязва Гор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още