IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват с 3,2% през януари

Спадът от 4,8% на годишна основа е най-големият от август 2014 г. насам

18:22 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ регистрираха спад през януари, което показва, че бързо нарастващите цени и ограничените запаси може би понижават търсенето от страна на купувачите в началото на 2018 г.

Продажбите на съществуващи жилища са намалели с 3,2% през януари спрямо предходния месец до годишен темп от 5,38 млн. единици, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на имоти. Икономисти, участвали в допитване на Wall Street Journal, очакваха повишение на продажбите с 0,7% до 5,61 млн. броя.

Спрямо същия период на предходната година продажбите през януари са намалели с 4,8%, най-резкия спад на годишна основа от август 2014 г. насам. Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията, заяви, че ограничените запаси водят до понижаване на продажбите.

„Интерес има, но брокерите на имоти просто не могат да завършат сделката заради липсата на запаси“, обяснява Юн. Според него данъчната реформа все още не се отразява на продажбите на  жилища, тъй като дейността на купувачите остава силна в скъпите области и бъдещите купувачи изразяват ограничено безпокойство.

Продажбите на жилища намаляха през декември, но 2017 г. като цяло беше най-силната за жилищния пазар след бума в средата на първото десетилетия от новия век. Недостигът на жилища на пазара тласна цените нагоре в много области. Към края на януари запасите от жилища на пазара са достатъчни за 3,4 месеца. Общият запас от жилища е намалял през януари спрямо година по-рано до 1,52 млн. съществуващи жилища за продажба, най-ниското ниво за януари от 1999 г., когато агенцията започва да следи данните.

Няколко са факторите, които стимулират купуването на жилища. Безработицата в страната през януари достигна 4,1%, което е най-ниското ниво от 17 години. Доверието на домакинствата остава високо, а разходите по кредитите нараснаха в последните месеци, но остават ниски в сравнение с предходни години. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва през януари беше 4,03%, сочат данни на Freddie Mac.

Но ограниченият запас от жилища на пазара води до бърз растеж на цените, което може да блокира някои от бъдещите купувачи. Средната продажна цена на съществуващо жилище в САЩ през януари е била 240 500 долара, повишение с 5,8% спрямо предишната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още