IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния отмени допълнителните данъци за индивидуалните имотни предприемачи

Допълнителните данъци, които индивидуалните инвеститори вече са платили, ще им бъдат възстановени

15:44 | 22.01.18 г.
<p>
	Строеж в румънската столица Букурещ.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Строеж в румънската столица Букурещ. Снимка: Архив Ройтерс

Нов закон в Румъния, който влезе в сила миналата седмица, елиминира допълнителните данъци, които индивидуалните предприемачи в областта на недвижимите имоти трябваше да плащат на Румънската данъчна служба (ANAF). Освен това допълнителните данъци, които индивидуалните инвеститори вече са платили, ще им бъдат възстановени, съобщава румънското издание romania-insider.com.

Законът в действителност представлява данъчна амнистия за инвеститорите, които са построили и продали цели жилищни сгради в индивидуално качество, за да избегнат по-високите данъци, плащани от компаниите, каза президентът на ANAF Желу Стефан Диакону.

Индивидуалните предприемачи, които строяха жилищни сгради в миналото, плащаха много по-нисък данък общ доход, отколкото компаниите, и не плащаха ДДС за продадените апартаменти. Но данъчната служба се намеси и реши, че отделните предприемачи трябва да плащат същите данъци като компаниите.

Най-известният случай е с Роберт Негоита, кмет на Трети район в Букурещ, който построи и продаде три жилищни сгради с общо 1250 апартамента в Букурещ като индивидуален предприемач. През 2016 г. Антикорупционната прокуратура в Румъния започна разследване срещу него за укриване на данъци и му беше предявено обвинение за ощетяване на държавата с около 16,5 млн. евро.

Новият закон реабилитира Негоита, смята бившият румънски президент Траян Бъсеску, според когото това е още един пример за съучастие между управляващата Социалдемократическа партия и опозиционната Национално-либерална партия.

Четирима депутати от Национално-либералната партия бяха инициатори на закона, който беше одобрен от парламента в края на миналата година и беше подписан от президента Клаус Йоханис на 15 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още