Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителните компании в Китай са най-застрашени от неизпълнение на облигации

По-затегнатата регулационна среда е довела през миналата година до поне 24 неизпълнения на падежиращи облигационни емисии

Строителните компании в Китай са най-застрашени от неизпълнение на облигации

Снимка: Архив Ройтерс

Облигациите на компаниите за имоти и строителните компании в Китай се изправят пред най-големия риск от неизпълнение на вътрешния пазар през 2018 г. на фона на ограниченията за финансиране, въведени от правителството, съобщава Bloomberg.

Общо 10 от 15 анкетирани от информационната агенция анализатори виждат риск от неплащане сред някои строители през тази година. Повечето от участниците в анкетата прогнозират, че разликите в доходността на корпоративните облигации ще продължат да се увеличават и тази година.

Строителите са най-уязвими, тъй като са изправени пред политически рискове заради ограниченията за финансиране, въведени от властите, и реалния риск от понижения на цените на жилищата.

През тази година падежират облигации, издадени от строителни компании в Китай, на обща стойност 31 млрд. долара. Това е огромен дългов натиск върху сектора на имотите, коментира Кин Хан, старши анализатор облигации в Guotai Junan Securities Co. в Шанхай.

В комбинация с ограниченията за рефинансиране това може да изстиска ликвидността от компаниите и да доведе до фалити, най-вече на малки, регионални фирми, допълва той.

Секторът обаче може и да се окаже „златна мина“ за онези инвеститори, които успеят да намерят подценени облигации.

Анализаторите не очакват промяна на паричната политика през тази година точно заради финансовите рискове. Инвеститорите остават песимистично настроени за вътрешния дългов пазар през 2018 г., след като пред 2017 г. беше отменена продажбата на вътрешни облигационни емисии за 702 млрд. юана на фона на ръста на доходността от корпоративните дългови книжа.

По-затегнатата регулационна среда е довела през миналата година до поне 24 неизпълнения на падежиращи облигационни емисии. Рекордът е отчетен през 2016 г. с 29 неизпълнения. За тази година се очаква броят им да е между тези две числа.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: По света Имоти в Китай

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Лондонският жилищен пазар е в по-лоша форма, отколкото изглежда