IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция измести България от сърцата на руските купувачи на имоти

Рускоезичните инвеститори са проявили най-силен интерес към имоти в Турция, България и Испания през 2021 г.

20:00 | 11.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2021 година беше бурна за пазарите на недвижими имоти. Динамиката се завърна - границите започнаха да се отварят, туристите тръгнаха да пътуват, а интересът, цените и броят на сделките с имоти започнаха да нарастват.

На този фон Турция е страната, към която рускоезичните купувачи на недвижими имоти са проявили най-силен интерес към 2021 г., сочи годишната класация на руския портал за недвижими Prian.ru.

Страната измества България от първото място, след като през цялата минала година сделките за продажби на имоти на чужденци там растяха, а на фона на ноемврийския срив на лирата скочиха с 50%. Турските власти очакват общо за 2021 г. да са били продадени недвижими имоти на стойност 7,5 млрд. долара на чуждестранни инвеститори.

Жителите на Москва, Санкт Петербург, Казан, Алмати и Киев са проявили най-силен интерес към турските недвижими имоти, предимно евтини курортни къщи и апартаменти, а продажби са реализирани, както обикновено, в Истанбул, Алания и цялото средиземноморско крайбрежие.

България, която заемаше първото място през 2020 г., отстъпва на второ за 2021 г. Но пазарът на недвижими имоти в страната процъфтява, отбелязват анализаторите на Prian.ru и посочват, че цените, особено на курортните жилища, и продажбите се покачват. Най-активен интерес към ваканционните имоти проявяват самите българи, както и чужденци - чехи, словаци, поляци и румънци. Руснаците вече не са толкова активни, колкото преди. Те са предимно продавачи, сочат наблюденията на руския портал за имоти. Сред чуждестранните купувачи на имоти в България има също жители на Тел Авив, Ташкент, както и от Украйна и Беларус.

На трето място за поредна година е Испания въпреки 13% спад в търсенето. Като причина се посочват липсата на директни полети и неподготвеността на по-голямата част от рускоезичните купувачи за сключване на сделки от разстояние. Въпреки това испанският пазар се възстановява стабилно след 2020 г., особено в курортите, където инвеститорите са традиционно активни. Тук жилищата поскъпват, а недостигът на жилищни имоти и евтините кредити нагряват цените. Рускоезичните купувачи традиционно се интересуват от апартаменти и вили на Коста Бланка в Аликанте на цени до 300 хил. евро.

Италия запазва четвъртата си позиция, като цените в страната почти не бележат промяна, а продажбите растат, но не динамично. Според прогнозите на анализаторите те ще станат рекордни едва през 2024 г. Междувременно активността на рускоезичните купувачи е ниска и е намаляла през миналата година с 8,7%. В структурата на търсенето от страна на руснаци Южна Калабрия все още е водеща с голямо предимство пред Северна Ломбардия и Лигурия. Най-търсени са евтини къщи в исторически градове на стойност до 100 хил. евро.

САЩ като традиционна дестинация за емиграция се завръщат в челната петица (от осмо място през 2020 г.) след годишен ръст на търсенето с 11,5%. Рускоговорящите купувачи все така се интересуват предимно от недвижими имоти във Флорида, Калифорния и Ню Йорк и са готови да платят поне половин милион долара за това.

Топ 10 се допълва от Финландия, Грузия, Черна гора, Германия и Кипър.

Класацията е съставена въз основа на анализ на повече от 6,8 млн. сесии на потенциални купувачи, които са търсили недвижими имоти в чужбина в портала Prian.ru от 1 януари до 31 декември 2021 г. От портала отбелязват също, че статистиката за интереса на купувачите е различна от статистиката за реалното търсене. Така например интересът към недвижими имоти в САЩ е голям, но броят на реалните запитвания е значително по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Голям праз. Турция има 20 пъти по-дълга брегова ивица и то основно на по-топло море. Падането на лирата е фактора в случая. Не, благодаря - не искам срив на лева да ни дава някакво предимство. Никога повече. Отделно в някои райони руснаците бяха станали прекалено много. Донецка, Луганска, а защо не утре и Поморийска република. Не, благодаря. Добре е българи да купуват по морето, включвам и себе си. Относно цената - то и из провинцията дето не е на море има по 1000 Евро квадрата. Не само в Пловдив, Русе, Ст.Загора. Например във В.Търново, Шумен, Перник пак ще откриете такива цени. Инфлацията също е фактор. Населението забогатява лека-полека, а цените на имотите от много, много години (примерно 100) си имат дългосрочен тренд нагоре, въпреки цикличността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още