IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква ръст на чуждестранните купувачи на имоти тази година

През януари продажбите на турски имоти на чужденци са нараснали с 25,7%

11:19 | 23.03.18 г.
<p>
	Истанбул остава топ дестинация за чуждестранните купувачи.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Истанбул остава топ дестинация за чуждестранните купувачи. Снимка: Архив Ройтерс

Устойчивият имотен пазар в съчетание със силна икономика, слаба валута и съживяваща се туристическа индустрия може да привлече повече чуждестранни купувачи в Турция тази година. Това показва изследване на базирания във Великобритания турски имотен портал Spot Blue International, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Продажбите на турски имоти на чужденци са постигнали ръст от 25,7% през януари спрямо същия месец на 2017 г., сочат данни на Турския статистически институт (TÜIK). В първия месец на годината са били продадени общо 97 000 имота в цялата страна, което бележи леко повишение на годишна основа. От тях 1742 имота са били закупени от чужденци.

Истанбул остава топ дестинация за чуждестранните купувачи с 545 продажби през януари, като инвеститори от страните от Персийския залив допринасят най-много за растежа, следвани от купувачи от Русия и Европа.

Spot Blue International очаква тенденцията да се запази и според портала това е положителен знак, че икономиката на Турция расте по-бързо от всяка друга страна от Г-20. През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с рекордните 11,1%, сочат данните на Турския статистически институт.

Spot Blue International отбелязва също, че туризмът в Турция се възстановява. В първия месец на 2018 г. броят на чуждестранните посетители в страната е нараснал с 38,48% спрямо януари 2017 г. и според прогнозите Турция ще бъде посетена от рекордните 38 млн. туристи тази година спрямо 32,4 млн. миналата година.

Според турския министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш сред положителните сигнали е фактът, че европейски туроператори като Thomson и Thomas Cook увеличават предлаганите пакети за турски курорти тази година, а има и очаквания, че германският и руският пазар ще бъдат особено силни.

Турското правителство остава решено да постигне целта си от 50 млн. туристи на година до 2023 г. За да се случи това, то продължава да предлага парични стимули на чартърни авиокомпании, които превозват туристи в страната, и прилага мерки, улесняващи хотелите да подновяват договорите си за наем на земя.

Възможностите на Турция за превоз по въздух продължават да растат на годишна основа наред със засилването на ролята на страната като хъб, свързващ Изтока и Запада. През януари тази година броят на пътниците, преминали през водещите летища в страната, се е повишил с 29% на годишна основа до 14,74 млн. души спрямо 11,47 млн. година по-рано. Новото летище в Истанбул ще бъде отворено по-късно тази година.

Spot Blue International отбелязва също, че заради продължаващия спад на курса на турската лира спрямо водещи валути като британската лира, долара и еврото за много чуждестранни купувачи е по-евтино да се сдобият с имот в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още