IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започват седмицата с рекорди

Инвеститорите са обнадеждени от новините за лечението на Covid-19

23:19 | 24.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси завършиха търговията в понеделник с ръстове, записвайки рекорди, след като добрите новини за ваксините и лечението на Covid-19 доведоха подкрепиха инвеститорските настроения, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 378,13 пункта, или 1,4%, до 28 398,46 пункта, като в последния час достигна върха си за тази сесия.

S&P 500 пък се изкачи с 1% до 3431,28 пункта и записа исторически връх. Днес индексът за първи път приключи над 3400 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0,6% до 11 379,72 пункта и също постигна рекорд.

Книжата на Apple повишиха стойността си с 1,2% и поведоха другите технологични акции нагоре. При Facebook растежът достигна 1,6%, а Amazon и Alphabet напреднаха съответно с 0,7% и 0,6%.

Акциите на авиокомпаниите и круизните оператори също поскъпнаха, благодарение на новините за възможностите за лечение на коронавируса. Цената на книжата на United Airlines нарасна с над 9 на сто, както се случи и с тази на American. Delta записа 9,3% повишение на цената на акциите. При Carnival ръстът е с 10,2%, докато при Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean е съответно 7,6% и 4,7%.

Борсовите движения се случиха в момент, в който броят на новите случаи на коронавирус в Съединените щати продължава да намалява. Откакто достигна над 64 хил. случая по-рано този месец, броят на дневно установените заразени в страната не е надвишавал 49 хил., твърдят от Johns Hopkins University. В неделя имаше под 37 хил. нови случая.

В неделя Американската агенция по храните и лекарствата даде спешно одобрение за използването на плазма при хоспитализирани пациенти – лечение, при което се използва кръвна плазма, дарена от хора, които вече са се възстановили от вируса. На пресконференцията в неделя президентът Доналд Тръмп заяви, че лечението намалява смъртността с 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още