Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Байдън: Малко вероятно е Украйна да бъде приета в НАТО скоро

Първата пресконференция на президента в годината на междинните избори прилича на защита на работата му през първата година

Байдън: Малко вероятно е Украйна да бъде приета в НАТО скоро

Онези, които се притесняваха за психическата пригодност на президента на САЩ, бяха успокоени в сряда, поне по този въпрос: Джо Байдън отговаряше на въпросите на журналистите в Белия дом в продължение на два часа без никакви сериозни пропуски. Но като цяло първата пресконференция за новата година приличаше повече на защита.

Една година след встъпването му в длъжност позицията на президента е отслабена, а междинните избори - т.нар. midterms - причиняват главоболие за много демократи. През ноември всички 435 места в Камарата на представителите и 34 от 100-те места в Сената ще бъдат преизбрани и досега проучванията не изглеждат добре за Джо Байдън.

След като през първата си година прокара инфраструктурен пакет на стойност 1,2 трилиона евро, той се сблъсква със съпротива по отношение на други свои планове. Вместо да овладее пандемията коронавируса, омикрон вариантът държи САЩ в ръцете си. А в Украйна Владимир Путин проверява докъде може да стигне с търпението на Байдън.

Още по темата

По време на следобедната пресконференция в САЩ президентът се опитваше още по-усилено да изтъкне постиженията си и да омаловажи или обвини другите за неуспехите си. Той признава, че инфлацията - важен предизборен въпрос за републиканците - е проблем за американските граждани. Но умело прехвърли отговорността за това на Фед. Това е ясен знак, че той би приветствал повишаването на лихвените проценти.

Байдън също така обвини липсата на сътрудничество от страна на републиканците за това, администрацията му не успя да приеме амбициозния законодателен пакет за трилион долара Build Back Better - а не само заради несъгласието в собствените си редици.

Никога не е виждал политик, който е бил отстранен от поста си - има предвид Тръмп - да има толкова голямо влияние, че нито един републиканец да не е гласувал за него. Въпреки това петима републиканци са заявили подкрепата си за него в личен разговор. Те обаче се опасявали за преизбирането си, ако гласуват за законопроекта на Байдън.

Законопроект за климата, здравето и семейната помощ

Байдън обаче дава и перспектива за решение на този провал. Той иска да раздели законодателния пакет на подобласти: Климат, здраве и помощ за семействата. По този начин поне част от плановете му ще бъдат осъществени. Този подход се смята за обещаващ, тъй като отделните области на мегапакета определено получават одобрение.

Що се отнася до позицията му по отношение на Русия и Украйна, Байдън отново заплаши с тежки последици, но в същото време изтъкна перспективата за известна готовност за преговори. „Путин никога досега не се е сблъсквал с подобни санкции", предупреди той. В същото време той даде да се разбере, че заплахите на страната не са напразни: „Великите нации не могат да блъфират". Що се отнася до зависимостта на европейците от руския газ, на нея бе противопоставена зависимостта на руснаците от приходите от продажбата на газ.

Президентът на САЩ заяви, че според него Владимир Путин не желае пълномащабна война, но ще „навлезе" в Украйна, след като на границата ѝ се струпат 100 000 войници, което е част от изключително рязката оценка на руските намерения и вероятния отговор на Запада.

„Не съм толкова сигурен, че той има - е сигурен - какво ще направи", каза Байдън за руския си колега по време на продължилата близо два часа пресконференция в сряда, на която отбеляза първата си година на поста. „Моето предположение е, че той ще се намеси, трябва да направи нещо“.

Байдън прояви известна готовност да преговаря с Путин по два въпроса: По отношение на искането Украйна да не се присъединява към НАТО Байдън заяви, че няма да се остави да му диктуват условия. Той обаче даде да се разбере, че вероятността Украйна да се присъедини към НАТО през следващите няколко години „не е много голяма“. Може да се обсъди искането в Украйна да не се разполагат стратегически оръжия. От друга страна, в Румъния или Полша войските ще бъдат оставени и може би дори увеличени, ако Путин нападне Украйна.

Въпреки че президентът заяви, че САЩ и европейските им съюзници са единни по отношение на това Русия да бъде изправена пред „тежки икономически последици", Байдън призна това, което неговите висши помощници досега са казвали само на четири очи: че съюзниците от НАТО са разделени по въпроса какво да правят, ако Русия предприеме действия срещу Украйна, които не са инвазия.

„Мисля, че това, което ще видите, е, че на Русия ще бъде потърсена отговорност, ако нахлуе", каза Байдън. „И това зависи от това какво ще направи тя. Едно е, ако е незначително нахлуване и в крайна сметка се наложи да се караме за това какво да правим и какво да не правим“. Ако Путин реши да продължи или да засили кибератаките срещу Украйна, Байдън каза, че „можем да отговорим по същия начин, с кибер средства“.

По отношение на борбата с коварната болест Байдън признава, че е имало неуспехи и продължава да разчита на ваксинациите и новите лекарства срещу болестта. По чувствителния въпрос за имиграцията Байдън отново обвини републиканците, че не го подкрепят. Ако законопроектът му беше приет, „днес щяхме да сме в по-добра ситуация", казва той.

Междинните избори ще бъдат решаващи

Но така работи демокрацията. И дългогодишният политик Байдън също знае това. Опозицията се опитва да навреди на управляващата партия. Това невинаги се прави от здрав разум, а защото наближават избори. В момента републиканците са против неговото правителство, но често нямат собствени идеи. „За какво сте?", пита той, „кажете едно нещо, за което сте!“

Байдън даде да се разбере, че иска да присъства по-открито в предизборната кампания, за да се ангажира с гражданите и да подкрепи кандидатите на демократите.

По време на междинните избори е важно какво ще направят демократите през следващите месеци. Републиканецът Мич Макконъл наскоро определи изборите като изпит за Байдън. Свързаните с това оценки зависели от темите за инфлацията, сигурността на границите и дали е поставил Путин на мястото му.

Запитан какво мисли за лошите социологически проучвания, Байдън отговори лаконично: „Не вярвам в социологически проучвания“.

По материали на Ройтерс, Handelsblatt и Bloomberg

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
преди 3 месеца
Байдън: Малко вероятно е Украйна да бъде приета в НАТО скоро ...щото сопата "Циркон" е бая тежка ...
4
 
0
 
6
Стоян Петров до: АнтиФъшкист
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Они, пропагандирующие сегодня войну, или циничные подлецы, или безумцы. А что мы? Достанет ли у нас сил это остановить, пока не поздно?
2
 
4
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А какво искат всъщност русите монголци от Украйна? Верни на монголските си корени и традиции : " надо чем быстрее тем лучше уничтожать украину. Бысто все разрушить заводы, фабрики, электростанции, путипроводы, склады, мосты, дороги, аэродрому, порты . в каменный век их загнать. так чтобы они от туда 200 лет не выбрались. Это другим в назидание."
2
 
7
 
4
дядя Вова до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
А на второ място английският парламент :)
3
 
7
 
3
Стоян Петров до: АнтиФъшкист
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Цъкат бръмбари в главата ти.

Още от САЩ
Бъфет харчи с широка ръка на фона на пазарните разпродажби