IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом е готов да увеличи предложението за нов пакет от икономически стимули

Доналд Тръмп е готов на компромис за сумата от 1,52 трлн. долара, заяви началникът на кабинета му

22:14 | 16.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Белият дом изпрати най-силния досега сигнал, че е готов да увеличи предложението за нов пакет от стимули. От кабинета на президента Доналд Тръмп също така съветват републиканците в Сената да постигнат споразумение с демократите, за да бъде подписан договорът за новите помощи в рамките на седмица до 10 дни.

Началникът на кабинета Марк Мийдоус заяви, че държавният глава е готов на компромис за сумата от 1,52 трлн. долара, предложена от двупартийна група от Камарата на представителите, чиято цел бе да се сложи край на продължилата месеци патова ситуация около новите стимули за американската икономика.

Предложението на 50-членна група съдържа по-голяма сума от тази, която преди това бе приета от администрацията. Също така тя е и по-голяма от тази, която според лидерите на републиканците в Сената би била приемлива за партията.

Мийдоус заяви, че сумата не е финална. Според председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси тя обаче е недостатъчна, докато за републиканския сенатор Джон Тюн тя ще предизвика много неудобства за членовете на неговата партия.

„Демократите са безсърдечни. Те не искат да дадат изплащания на стимули на хората, които отчаяно се нуждаят от пари и които нямат вина, че чумата дойде от Китай“, написа по-рано през деня Доналд Тръмп в Twitter.

Последното предложение е компромис по двете най-оспорвани точки в преговорите за стимулите между демократите в Конгреса и администрацията на президента. По въпроса за финансовата подкрепа за местните власти двупартийната група предлага да бъда отделени около 500 млрд. долара – почти по средата на исканите от демократите 915 млрд. долара и 150-те млрд. долара, предложени от Белия дом.

По думите на Мийдоус 500-те млрд. долара са повече от оценката на Белия дом на загубените приходи от щатите заради пандемията. Той обаче добави, че администрацията може да приеме сума в деапазона от 250 млрд. до 300 млрд. долара.

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стени Хойер заяви, че демократите не трябва да се съгласяват на по-малко от 2 трлн. долара. По-рано председателят на Камарата Нанси Пелоси също повтори искането си за 2,2 трлн. долара.

Предложението на двупартийната група позволява общата сума да достигне до около 2 трлн. долара, ако пандемията продължи, или да бъде намалена до около 1,3 трлн. долара, ако бъде овладяна по-бързо от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 3 години
Това е истината за САЩ, карат се колко пари да се изхарчат и кой да ги налапа, нищо че няма откъде да ги вземат, дори въпроса откъде ще дойдат парите не се коментира, истинска демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още