IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron и ExxonMobil затвърждават тенденцията на рекордните печалби в сектора

Петролните гиганти са облагодетелствани от високите цени на петрола и природния газ

14:38 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

И петролните гиганти отвъд Океана съобщават за рекордни печалби през второто тримесечие на 2022 година. В четвъртък (28 юли) част от европейските им конкуренти публикуваха отчетите си с рекордни печалби, постигнати благодарение на високите цени на природния газ и петрола. Изкопаемите горива поскъпват през последните месеци след силното възстановяване на икономиката след пандемията и войната, която започна Русия в Украйна.

Днес тенденцията се затвърждава от Chevron и ExxonMobil. В отчета на ExxonMobil се съобщава за печалба от 17,9 млрд. долара или четири пъти повече спрямо сумата от 4,69 млрд. долара през второто тримесечие на 2021 година.

Приходите от продажби на компанията достигат до 115,6 млрд. долара и се разминават с очакванията на пазарите, които залагаха, че продажбите ще донесат малко над 118 млрд. долара.

Въпреки това Exxon записва най-доброто си тримесечие в историята, дори и след 2008 година, когато цената на сорта Брент прехвърли нивото от 147 долара за барел, или 2021 година, когато компанията реализира допълнителни приходи от почти 16 млрд. долара, дошли от продажбата на активи в Япония, посочва Ройтерс.

Компанията ще ползва спечеленото, за да покрие дългове и остави без промяна размера на дивидента за акционерите си - 0,88 долара за акция. Още в началото на годината Exxon обяви мащабна кампания за обратно изкупуване на акции през 2022 и 2023 година в размер на 30 млрд. долара.

В четвъртък Shell и Total също съобщиха, че планират обратно изкупуване на акции, след като видяха подобрените рекорди от първото тримесечие.

Chevron също увеличава парите по схемата за обратно изкупуване - от 10 млрд. долара на 15 млрд. долара. Компанията се радва на най-доброто тримесечие в историята си с печалба от 11,6 млрд. долара. Това е близо три пъти повече спрямо сумата от 3,1 млрд. долара за второто тримесечие на 2021 година. 

Ръководството на Chevron коментира още, че разширява инвестициите и добивите в САЩ, макар че глобалното присъствие на компанията намалява след изтичането на концесии в Индонезия и Тайланд.

От големите в сектора отчет още не е предала BP. По план компанията ще съобщи финансовите си резултати на 2 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още