IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в американски дълг не тревожат финансовия министър

Стивън Манучин отхвърли и сигналите за опасенията на инвеститорите от ускоряващата се инфлация

17:00 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин отхвърли сигналите за опасения на инвеститорите от увеличаващите се цени, както и критиките, че нарастващият дълг ще накърни икономическата сигурност на САЩ, обявявайки, че политиките на президента Доналд Тръмп няма да доведат до инфлация.

„Има много начини икономиката да расте“, казва Манучин в интервю за Bloomberg. “Може да имате инфлация при заплащането, но не е задължително да имате опасения за инфлацията като цяло“.

Той каза още, че не се притеснява за чуждестранните инвестиции в нов дълг на САЩ, който според анализаторите ще надвиши 1 трлн. долара тази година.

Неочаквано големият скок на средното почасово заплащане през януари доведе до спад на фондовия пазар заради опасения на инвеститорите от по-високата инфлация и лихвени проценти. В същото време доходността по дългосрочните държавни ценни книжа се повишава през последните седмици отчасти заради притеснения, че разширяващите се бюджетни дефицити ще подхранят инфлацията.

Манучин обаче отхвърли идеята, че намаляването на данъците и по-високите федерални разходи, одобрени от Тръмп, представляват икономически стимули.

Дали са добре за икономиката? Абсолютно“, каза Манучин за по-ниските данъци. „Една от причините, поради които президентът спечели изборите, е, че заплащането на повечето американци от средната класа е нараснало слабо“.

Голяма част от новия дълг на САЩ ще бъде купен от външни инвеститори. Чуждестранната собственост на американски ДЦК възлиза на 6,3 трлн. долара към края на миналата година, което доближава рекордни стойности и е почти двойно повече от нивото в края на рецесията през 2009 г. Само Китай притежава около една пета от дълга, държан от чужденци, което го прави най-големия кредитор на САЩ.

Директорът на националното разузнаване Дан Коутс каза пред Сената по-рано този месец, че американският дълг, който сега възлиза на 20,8 трлн. долара, е „неустойчив“ и „представлява директна заплаха за нашата икономическа и национална сигурност“.

Манучин обаче заяви, че чуждестранните инвеститори в американския дълг не го безпокоят.

Нямам опасения, че това са рискове за националната сигурност“, каза той, добавяйки, че важното е, че САЩ могат да си позволят да финансират военните си и разузнавателните си операции.

В същото време финансовият министър предположи, че САЩ са по-малко уязвими от инфлация, причинена от петрола, заради нарастващото енергийно производство в страната.

Вече не сме изцяло зависими от чуждестранния петрол“, каза Манучин. „Енергията винаги е голяма тревога от гледна точка на инфлацията и е сред геополитическите рискове“.

След като се забави през 2017 г., инфлацията в САЩ напоследък отново се ускорява. Потребителските цени през януари са се увеличили с 2,1% на годишна база спрямо 1,6% през юни. Заплащането също нараства. Средното почасово заплащане се е повишило с 2,9% през януари спрямо година по-рано, което е най-бързият темп от рецесията, приключила през юни 2009 г. Безработицата е на най-ниските си нива от 2000 г., а компаниите трябва все по-често да плащат повече, за да наемат и задържат служителите си.

Големият въпрос, който все още остава без отговор, е дали компаниите ще увеличат цените си, за да покрият добавените разходи за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още