IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатическото напрежение между САЩ и Китай се покачва

Пекин е отказал на зам.-държавния секретар на САЩ да се срещне с представител на администрацията на високо ниво

15:50 | 16.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уенди Шърман. <em>Снимка: EPA/INDONESIAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS</em></p>

Уенди Шърман. Снимка: EPA/INDONESIAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS

Китай нанесе нов дипломатически удар по САЩ, след като отказа да разреши на Уенди Шърман, заместник-държавен секретар, среща с колегата ѝ Ле Ючен по време на нейно пътуване до Тиендзин, съобщава FT.

САЩ на свой ред спряха плановете на Шърман да пътува, според четирима запознати.

Китай е предложил среща със Си Фън, чиновникът на външното министерство, който отговаря за американските въпроси.

Администрацията на Байдън води преговори за това, което би било първата ангажираност на високо равнище след първата среща в Аляска, която прерасна в публичен спор между Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, и Йън Джиечи, висш служител на китайската външна политика.

Въпреки че държавният департамент не е казвал, че Шърман ще пътува до Китай, тя е планирала да посети страната след пътуване до Япония, Южна Корея и Монголия.

Пекин следва подобно противопоставяне между военните на двете страни. Китай по-рано тази година отхвърли няколко искания Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ, да се срещне с генерал Сю Килиан, най-високопоставеният военен служител в Китай. Пекин отказа да се ангажира, след като преди това предложи среща с министъра на отбраната, който е по-малко старши в своята система.

Евън Медейрос, експерт по Китай от университета в Джорджтаун, коментира, че Пекин „играе игри“, тъй като историята на дипломатическите срещи показва, че Шърман трябва да се срещне с Ле, чиновник номер две на външното министерство.

„Ходът на Китай е опасен. Това увеличава недоверието, напрежението и риска от грешни сметки през и без това напрегнат период“, допълва той.

Пекин първоначално е предложил Шърман да проведе видеоразговор с Ван Йи, китайски външен министър, по време на посещението си в Тиендзин.

Миналия месец Кърт Кембъл, най-висшият представител на Азия в Белия дом, заяви, че САЩ са разочаровани от факта, че Китай отказва да организира срещи с длъжностни лица, близки до Си Дзинпин. Той коментира, че Уън дори не е от вътрешния, близък кръг до президента.

Противостоянието идва четири месеца след срещата в Аляска, която също завърши с остра нота. В края на двудневната среща Йън каза на Блинкен, че би приветствал последваща среща в Китай, на която държавният секретар е отговорил с „Благодаря“. Когато Йън е попитал дали това означава, че той ще посети Китай, Блинкен е отговорил с „Благодаря означава благодаря“ с ясна индикация, че САЩ не са готови да проведат поредна среща. Това разгневи Китай.

„Може би се опитват да накажат САЩ за недостатъчно уважение“, коментира Бони Глейзър, китайски експерт от германския фонд „Маршал“. „Или може би Пекин просто тества администрацията на Байдън и в крайна сметка ще предложи служител на министерството на външните работи на по-високо ниво и посещението може да бъде добавено към маршрута на Шърман“, допълва тя.

Райън Хас, бивш експерт от Държавния департамент по Китай, който сега е в института Брукингс, посочва, че е „обичайно" САЩ и Китай да участват в пазарлъци по протокола в началото на новата администрация във Вашингтон.

Според висш служител на Държавния департамент на САЩ Вашингтон ще продължи „да проучва възможностите“ за ангажиране на китайски служители. „Както при всички пътувания в чужбина, ние правим съобщения само веднъж и ако установим, че посещението има потенциал да бъде съществено и конструктивно за нашите цели“, казва източникът на медията.

Американски служители казват, че Държавният департамент провежда „текущи” дискусии с Пекин за евентуално посещение. САЩ са гледали на посещението на Шърман като на възможно стъпка към организиране на посещение на Блинкен, което ще подготви почвата за президента Джо Байдън да проведе първата си среща със Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Италия през октомври.

Китайското посолство в САЩ не е отговорило на искането за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Китай нанесе нов дипломатически удар по САЩ" ...някой почна да следва стила на в-к Дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Лоша работа! Не се подчиняват! Не си знаят мястото! ... А дали пък ние го знаем? .. И дали ... не бъркаме тона ? ... хъммм .. май нещата не вървят както ги искаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още