IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones навлезе в корекция с понижение от над 300 пункта

Разпродажбите са резултат от негативните настроения в технологичния сектор

00:14 | 28.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка Ройтерс</p>

Снимка Ройтерс

Индексите на Wall Street отново навлязоха в червената зона, след като негативните настроения в технологичния сектор се разпространиха сред целия пазар, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones загуби 344,89 пункта от стойността си до 23857,71 пункта и навлезе в територия на корекция, като в рамките на индекса най-зле се представиха акциите на Microsoft, които се свлякоха с 5,05%. По-рано по време на сесията Dow нарасна с 200 пункта.

Широкият показател S&P 500 отстъпи назад с 1,93% до 2607,29 пункта. Технологичният измерител Nasdaq се понижи с 2,93% и финишира на ниво от 7008,81 пункта. 

Акциите на Facebook поевтиняха с повече s 4,9%, след като Bank of America Merrill Lynch намали целевата си цена за книжата на дружеството за втори път за последните пет дни заради скандала, че компанията Cambridge Analytica е събирала неправомерно данни от профилите на потребителите на мрежата.

CNN съобщи във вторник, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг ще свидетелства пред конгреса по казуса Cambridge Analytica.

„Макар че това няма да е приятно изживяване за Зукърбърг и неговия екип, това е необходима стратегическа стъпка за Facebook, тъй като общественото недоволство продължава да нараства“, коментира Даниел Айвс, ръководител Технологични проучвания в GBH Insights.

Технологичните акции бяха подложени на натиск и след като Nvidia съобщи, че временно спира тестовете с автономни коли. Новината потопи книжата на дружеството със 7,8%.

Акциите на Tesla поевтиняха с 8,2%, след като Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ обяви, че ще разследва фаталната катастрофа, който се случи миналата седмица. И книжата на Twitter се потопиха с 11% при новината, че инвеститорът Андрю Лефт е играл на късно срещу компанията.

Акциите поскъпнаха рязко в понеделник, след като Wall Street Journal съобщи, че американски и китайски представители работят за облекчаване на търговското напрежение между двете страни. Основните индекси нараснаха с повече от 2,5%, като отбелязаха най-добрите си еднодневни ръстове от август 2015 г.

И другите международни пазари също получиха тласък във вторник след силния ден на Wall Street в първия ден от седмицата, като и азиатските, и европейските индекси отчетоха ръстове по време на сесиите.

Акциите бяха подложени на натиск в края на миналата седмица, тъй като инвеститорите се притесняваха от икономическите последици от търговската война между САЩ и Китай.

Миналия четвъртък американският президент Доналд Тръмп подписа разпореждане за обмитяване на китайски стоки на стойност до 60 млрд. долара. Търговският конфликт между Китай и САЩ ескалира, след като властите в Пекин пък обявиха първите си ответни мерки срещу новите налози върху вноса на метали.

Европейската единна валута поевтиня във вечерните часове с 0,32% спрямо долара, като 1 евро се разменяше за 1,2404 щатски пари.

Цената на златото се понижи с 0,83% до 1349,60 долара за тройунция. Понижението при американския суров петрол пък достигна 1,02%, като един барел се търгуваше за 64,88 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още