IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 800 пункта за два дни

Основните щатски индекси постигнаха ръст за втори пореден ден въпреки опасенията от разпространението на омикрон

23:46 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха ръст за втори пореден ден, а пазарът продължава да се отърсва от тридневната си губеща серия, породена от опасенията заради варианта омикрон на COVID, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 261,19 пункта и завърши деня на ниво от 35 753,89 пункта, с което ралито му през последните два дни достигна над 800 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1% до равнище от 4696,56 пункта и напът да запише печеливша седмица. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с около 1,2% до ниво от 15 521,89 пункта. Търговията остана относително слаба преди празниците.

Книжата на Caterpillar поскъпнаха с 1,9%, след като Bernstein повиши рейтинга им, заявявайки, че производителят на машини ще бъде една от ключовите компании, които ще се възползват от ускоряването на глобалния растеж.

Цената на акциите на Tesla се повиши със 7,4%, след като Илон Мъск заяви в подкаст, че е постигнал целта си за продажба на 10% от акциите си по данъчни причини.

Агенцията по храните и лекарствата даде в сряда разрешение за извънредна употреба на хапчето срещу COVID на Pfizer, първото антивирусно лекарство срещу вируса за домашна употреба. Книжата на Pfizer поскъпнаха с около 1%.

„За първи път от Деня на благодарността изглежда, че пазарите най-сетне се успокояват, тъй като търговията утихва преди коледните празници“, коментира Крис Хъси, управляващ директор в Goldman Sachs. „Тройните насрещни ветрове от растящия брой на случаите, по-агресивния Фед и изтичането на фискалните стимули са абсорбирани в цените на рисковите активи“, допълва той.

Декември обичайно е най-спокойният месец за пазарите, но до момента е най-волатилният за 2021 г., отбелязва Bespoke Investment Group, която е разгледала абсолютните дневни промени на S&P 500 от 1953 г.

Индикаторът за страха на Wall Street, индексът Cboe Volatility, се повиши до ниво над 35 пункта по-рано този месец, а сега се движи около прага от 20 пункта.

Във вторник американският президент Джо Байдън призова американците да си сложат бустерна доза ваксина и допълни, че тези, които са го направили, са „силно защитени“. Той също така повтори, че САЩ няма да върнат строгите блокади, които наложиха в началото на пандемията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до ниво от съответно 1,453% и 1,85%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,44% до 96,07 пункта. Еврото поскъпна с 0,43% до 1,133 долара, а паундът е нагоре с 0,72% до 1,336 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,04% до 114,12 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши заради опасенията от затягане на предлагането и намаляването на запасите в САЩ въпреки притесненията от вероятен удар за икономиката от разпространението на варианта омикрон.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,31 долара зо 75,29 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 1,64 долара към стойността си до 72,76 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,8% до 1802,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още