IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапчето срещу COVID-19 на Pfizer получи одобрение в САЩ

Южноафриканско изследване показва, че вариантът омикрон води до много по-малко хоспитализации в сравнение с делта

20:56 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg News

Pfizer съобщи в сряда, че Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) е разрешила антивирусното ѝ хапче срещу COVID-19, превръщайки го в първото лекарство за прилагане у дома за коронавируса, което се очаква да се превърне във важен инструмент в борбата срещу бързото разпространение на варианта омикрон, предава Ройтерс.

Данни от клинични изпитания на Pfizer са показали, че противовирусното ѝ лекарства е ефективно на 90% за предотвратяване на хоспитализация и смърт на пациенти с висок риск от остро развиване на заболяването. Лабораторни данни от последно време показват, че лекарството запазва ефективността си срещу омикрон.

Агенцията съобщи, че разрешава лекарството за извънредна употреба при леко до среднотежко протичане на заболяването при възрастни и деца от 12 години нагоре, тежащи най-малко 40 кг., които са изложени на висок риск от тежко протичане на COVID-19.

„Разрешението дава нов инструмент за борба срещу COVID-19 в много важен момент от пандемията с появата на нови варианти и обещанията за по-достъпно противовирусно лечение на пациенти, които са изложени на висок риск от тежко протичане на COVID-19“, отбелязва Патриция Кавацони, директор на Центъра за изследване и развитие на лекарствата във FDA.

Лекарството може да се купува само с рецепта и курсът на лечение с него трябва да започне възможно най-скоро след установяването на COVID-19 и в рамките на пет дни от проявяването на симптомите, отбелязва агенцията.

Компанията съобщи, че е готова да започне незабавни доставки в САЩ и повиши прогнозите си за производството до 120 млн. курса на лечение спрямо 80 млн. през 2022 г.

Договорът на американското правителство за 10 млн. курса на лечение с хапчето на Pfizer е на цена от 530 долара на курс.

Хапчетата на Pfizer, приемани с по-старото антивирусно лекарство ритонавир, ще се продават под брандовото име Paxlovid. Хапчетата трябва да се вземат на всеки 12 часа за пет дни, като се започва малко след появата на симптоми.

За ритонавир е известно, че взаимодейства с някои други изписвани лекарства. Pfizer съобщи, че това може да се управлява и допълни, че повечето пациенти ще могат да намалят дозата на другите си медикаменти, когато се лекуват от COVID-19.

Pfizer съобщи, че планира да кандидатства пред FDA за потенциално пълно регулаторно одобрение на новото ѝ лекарство през 2022 г.

Конкурентно лекарство на компанията Merck, което се разглежда от FDA, е показало по-малка ефективност спрямо хапчето на Pfizer. Лекарството на Merck молнупиравир намалява хоспитализациите и смъртните случаи при клиничното си изпитание сред високорискови пациенти с около 30%.

По-рано днес стана ясно, че изследване на южноафриканския Национален институт за заразни болести и показало, че заразените с варианта омикрон е много по-малко вероятно да се озоват в болница в сравнение със заразените с варианта делта.

Случаите на COVID-19 изглежда са достигнали връхна точка в провинция Хаутенг в Южна Африка, където омикрон се появи за първи път.

Но техническият ръководител на Световната здравна организация Мария ван Керкхове заяви, че агенцията на ООН няма достатъчно данни, за да направи твърди заключения за сериозността на варианта омикрон.

Ръководителят за Европа на СЗО Ханс Клуге заяви, че ще са необходими между три и четири седмици, за да се установи сериозността на омикрон.

Вариантът вече е доминиращ във Великобритания, Дания и Португалия и вероятно ще се превърне в основния щам на коронавируса в Европа през идните няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още