IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones възстанови голяма част от загубите, но остана на червена територия

Nasdaq Composite единствен от основните щатски индекси записа скромен ръст от 0,1% в четвъртък

23:57 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се възстанови от достигнатото дъно по-рано по време на сесията, но все пак остана на червена територия в четвъртък преди традиционно слаб за търговията период през септември, предава CNBC.

Dow отписа 63,07 пункта от стойността си и завърши деня на ниво от 34 751,32 пункта, след като спадна с 274 пункта по-рано по време на сесията. Широкият измерител S&P 500 се понижи с близо 0,2% до 4473,75 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite не се вписа в низходящата тенденция и прибави 0,1% към стойността си, завършвайки сесията на ниво от 15 181,92 пункта.

Инвеститорите бяха под влиянието на смесени икономически данни, публикувани в четвъртък.

Продажбите на дребно през август изненадаха пазара и нараснаха с 0,7% спрямо предходния месец, показаха данни на Бюрото за преброяване на населението. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха месечен спад от 0,8%.

В същото време новите данни за заявленията за помощи при безработица показаха 332 хил. подадени за първи път молби миналата седмица. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха общо 320 хил. подадени за първи път заявления.

„Хората започват да забелязват, че някои от икономическите данни, които получаваме напоследък, са засегнати от делта варианта на коронавируса и вероятно изчакват някои от последиците от него да изчезнат“, коментира Виктория Фернандес, главен пазарен стратег в Crossmark Global Investments. „Мисля, че ще видим нещо като две стъпки напред, една назад на пазарите през идните няколко седмици“, допълни тя.

Минните компании Freeport-McMoRan и Newmont бяха най-слабо представилите се компании в S&P 500 в четвъртък със спад от съответно 6,6% и близо 4%.

Енергийните компании, които записаха ръстове предходния ден, отчетоха понижение, а Energy Select Sector SPDR ETF отписа около 1% към края на сесията.

В същото време книжата на Moderna поскъпнаха с 1,4%, след като компанията публикува нови данни, подкрепящи стремежа за широко използване на подсилващи дози от ваксината ѝ срещу коронавирус.

И трите основни щатски индекса са на червена територия за септември. След седем поредни месеца на ръстове за S&P 500 и близо 20%-но рали до рекорди тази година мнозина анализатори на Wall Street очакват по-колеблива търговия и по-ниска възвръщаемост до края на годината.

Петък е ключов ден за пазара, тъй като последната третина от септември в исторически план е най-слабото представяне на индексите за месеца. S&P 500 обичайно достига връх около 17 септември, след което регистрира разпродажби до края на септември.

Денят също така съвпада с изтичането на опции върху акции, опции за индексите, фючърси върху акции и индексни фючърси – тримесечно събитие, известно като quadruple witching или triple witching, което може да предизвика висок обем на търговията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,336% и 1,881%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,35% до 109,74 пункта. Еврото поевтиня с 0,41% до 1,177 долара, а паундът отписа 0,33% от стойността си до 1,379 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,35% до 109,74 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира в четвъртък, след като достигна многоседмичен връх ден по-рано на фона на отслабването на заплахата за добива на суров петрол в САЩ от урагана „Никълъс“.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 21 цента до 75,67 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI завършиха сесията без промяна на равнище от 72,61 долара за барел, след като в сряда достигнаха най-високото си ниво от 2 август.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 2,1% до 1756,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още