IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отписа над 150 пункта заради опасенията за търговски войни

Единствено технологичният Nasdaq приключи на зелено в днешната сесия

23:03 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсите в САЩ се оказаха под натиск в първия ден от седмицата заради опасенията на инвеститорите, че може да се стигне до търговска война, след като американският президент Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average спадна с над 150 пункта и затвори на ниво от 25178,61 пункта. Акциите на Boeing, Caterpillar и United Technologies поевтиняха с поне по 2%. Dow се повиши с над 100 пункта по-рано през сесията, след като книжата на Apple и Goldman Sachs достигнаха нови върхове.

Нарастват опасенията, че грешка в търговската политика може да се окаже също толкова голяма, колкото грешка в паричната политика“, коментира Арт Хоуган, главен пазарен стратег в B. Riley FBR.

Основният индекс S&P 500 се понижи с минималните 0,1% до 2783,02 пункта, а индустриалният подсектор приключи с 1,2% надолу.

Технологичният индекс Nasdaq composite се повиши с 0,4% до 7588,32 пункта и отбеляза нов рекорд на затваряне, след като Apple се възстанови от загубите си от корекцията през миналата седмица. Книжата на Amazon също достигнаха до нови рекорди, което допълнително подкрепи индекса.

На пазара на облигации доходността по дълга спадна след серия търгове на министерството на финансите и преди ключовите данни за потребителските цени, които ще бъдат публикувани във вторник.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи до 2,868 процента, а по двегодишните държавни облигации – до 2,262 процента.

На валутните пазари доларът поевтиня спрямо кошница от валути, след като се оказа под натиск заради данните от миналата седмица, които продължават да показват слаб ръст на заплащането. Според анализаторите това може да не позволи на Федералния резерв да увеличи лихвените проценти три пъти тази година.

В следобедната търговия стойността на долара се понижи с 0,36% спрямо йената до 106,39 йени. Еврото в същото време поскъпна с 0,22% спрямо долара до 1,2332 долара, с което индексът на щатската валута спадна с 0,19% до 89,92 пункта.

На пазара на суровини цените на петрола също се понижиха заради продължаващите опасения на инвеститорите около нарастващото производство на петрол в САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI отписаха 68 цента, или 1,1%, от стойността си до 61,36 долара за барел, а върху петрола сорт Брент се понижиха с 50 цента до 64,99 долара за барел.

Златото също излезе на червено, като фючърсите върху ценния метал за доставките през април приключиха с понижение от 3,20 долара, или 0,2%, до 1320,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още