IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва седмицата на рекордно високо ниво*

Водещите технологични акции поевтиняха в началото на търговията, което помрачи настроенията

17:54 | 10.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши до рекордно високо ниво в понеделник на фона на силните ръстове при акциите от енергийния сектор, което продължи скорошното силно рали на бенчмарка, съобщи CNBC.

Индексът прибавя над 225 пункта в началото на сесията, подкрепен от скока в акциите на Dow Inc. и Chevron. S&P 500 започва сесията без съществена промяна, като губи 0,04% от стойността си след затваряне на рекордно ниво в предишната сесия. Nasdaq Composite спада с 1,4% обаче, тъй като акциите от т.нар. Big Tech бяха подложени на натиск.

Фючърсите на бензина поскъпнаха, след като кибератака принуди затварянето на най-големия нефтопровод в САЩ през уикенда. Управляващата го компания Colonial Pipeline Co обяви, че експлоатацията на тръбопровода е временно спряна. Кибератаката със злонамерена софтуерна програма е засегнала част от ИТ системата на мрежата. След това цялата система е била превключена в офлайн режим като предпазна мярка. Компанията не предостави повече подробности за нападението.

В резултат на новините акциите на енергийните компании поскъпнаха, включително Marathon Oil, Occidental Petroleum и Devon Energy. Chevron записва ръст с 1,7%. Exxon също пое нагоре.

Водещите технологични акции поевтиняха в началото на търговията, което помрачи настроенията. Tesla отписва 1%. Oracle губи близо 1% след понижаване на оценката на Barclays. Facebook и Alphabet също се представят по-слабо след понижаване на рейтинга от Citigroup.

Миналата седмица Dow се увеличи с 2,7%, а S&P 500 спечели 1,2%. Въпреки ралито в последната търговска сесия, Nasdaq Composite се понижи с 1,5% за седмицата.

Оптимизмът в края на седмицата завладя пазара въпреки далеч по-слабия от очакваното доклад за работни места през април, който показа, че работодателите в САЩ са добавили 266 хил. нови работни места през миналия месец. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха заетостта да нарасне с 1 милион нови работни места.

Майк Уилсън от Morgan Stanley, отбеляза, че търговците изглежда вече са взели предвид стабилното икономическо възстановяване благодарение на намаляването на случаите на Covid-19. Всяка новина, която би могла да застраши този ръст, може бързо да повлияе на това къде мениджърите на портфейли ще разпределят парите.

Пазарът ще бъде изправен пред ключов тест в сряда с публикуването на данни за инфлацията. Инвеститорите се опасяват от сценарий, при който Федералният резерв е принуден да се отдръпне от разхлабената си политика, за да ограничи инфлацията, преди икономиката да се възстанови напълно от пандемията.

Цената на суровия петрол се понижава към 17:13 часа българско време, като сортът Брент понижава цената си с 0,32% до 68,06 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суро петрол поевтиняват с 0,6% до 64,5 долара за барел.

* Информацията е актуална към 16:35 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още