IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът по кредитните карти на американците достигна нов връх

Очакванията са дълговете да продължат да нарастват и през 2018 г.

17:06 | 18.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Може би американците трябва да добавят "изплащане на дълг" към списъка с цели за новата година. През 2017 г. дългът по кредитните карти достигна нов връх, като само към юни американците са дължали рекордните 1 трлн. долара по своите кредитни карти, пише MarketWatch.

А за да станат нещата още още по-лоши, проучването на американската агенция за предоставяне на кредитни доклади TransUnion показва, че много американски домакинства имат проблеми с изплащането на дълга.

В същото време сумите по балансите на кредитните карти се очаква да се повишат още през 2018 г. въпреки подобряването на икономиката. „Наистина е учудващо колко дълг по кредитните карти имат американските домакинства", коментира Кимбърли Палмър, експерт по кредитни карти във финансовата компания NerdWallet.

Според прогнозите дългът по кредитните карти ще се увеличи за пета поредна година. Средният му размер на потребител ще нарасне с около 1% през следващата година, според TransUnion. Днес в САЩ средният дълг на домакинство по кредитни карти е около 15 654 долара, според NerdWallet.

"Нарастването на дълга се дължи отчасти на потребителите, които правят ненужни покупки", каза Палмър. Около 41% от 2 000 потребители, изследвани от NerdWallet през ноември, заявяват, че харчат повече, отколкото могат да си позволят, за продукти, от които не се нуждаят. Но има и други фактори. Разходите за храна и жилище растат много по-бързо от доходите.

Друга причина за увеличаване на дълга по кредитните карти е, че повече потребители имат достъп до кредит, каза Пол Сигфрид, старши вицепрезидент на TransUnion.

Повече от 171 милиона потребители в страната имат достъп до кредитни карти, което е най-големият брой от 2005 г. насам, когато достъп до такъв тип кредитиране са имали 162,5 млн. души, според Федералния резерв. Това включва предоставяне на достъп на повече потребители с по-нисък кредитен рейтинг, коментират експерти.

Вискорисковите кредитополучатели представляват около 10,6% от всички, спрямо 9,9% през 2016 г. По време на рецесията през 2009 г.  процентът е бил 13,4%.

И добрата новина: делът на личните заеми, отпуснати на кредитополучатели с високорисков профил, е около 26% през третото тримесечие на 2017 г., което е понижение спрямо 27,6% през третото тримесечие на 2016 г. и 29,7% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
То даже и магазини немаше... :lol: И тебе те немаше, щото не е имало нищо! Вакуум, като в главата ти и на оня *** по-отдолу... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 6 години
чак пещери не бяха, но по 10 в апртамент като нищо :):)и наистина нищо нямаше по магазините, даже и кафе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
нямаше...живеехме в пещерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
creepazoid
преди 6 години
При кООнизма нямаше как да задлъжнееш - нямаше кредитни карти, нямаше и стоки в магазините, ток и вода също, а 80-те % от населението благоговееха пред лика на Батя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Де го ботът Ivan 1915 да ни каже как комОнетата пак се опитват да ни излъжат , а също и откачалката Люсиен да ни обясни , как това е пътят по който няма да познаем света след десет години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още