Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед може да изненада пазарите с движението на лихвите през 2018 г.

Институцията ще реагира на намаляването на безработицата с четири или повече увеличения на лихвите, посочват наблюдатели

Фед може да изненада пазарите с движението на лихвите през 2018 г.

Снимка: Профил на Фед във Facebook

Федералният резерв може да изненада пазарите и да повиши лихвите четири или повече пъти, тоест повече от досегашните очаквания, през 2018 година, пише CNBC. Доскоро Фед прогнозираше три повишения на лихвата през следващата година, а инвеститорите дори се съмняваха, че тези обещания ще бъдат реализирани.

Според анализаторите институцията нямаше да изпълни очакванията заради бавния ръст на инфлацията и на икономиката. Но това беше преди. Сега първите данни показват ускоряване на икономиката през четвъртото тримесечие от 3%. Такъв ръст не е отбелязван от 2005 година.

Още по темата

Пазарите взимат предвид и реформата, водеща до намаляване на данъците за много от компаниите в страната. Това може да свали безработицата на ниво под 4% и да накара Фед бързо да реагира и да нормализира ситуацията с помощта на своята лихвена политика.

През декември централната банка на САЩ повиши лихвата до диапазона 1,25% - 1,5%. През 2017 година институцията повиши лихвите на три пъти - за последно през декември. Дълги години преди това обаче лихвите бяха нулеви, за да бъде подкрепена икономиката при световната финансова криза.

Още в началото на годината ще има и смяна на председателя на Фед. Мандатът на сегашния - Джанет Йелън, изтича през февруари и първото заседание начело на институцията за нейния заместник Джеръм Пауъл ще се проведе през март.

За наблюдателите още е трудно да преценят какви ходове ще предприеме Пауъл. Той не е икономист и за решенията си ще се доверява повече на служителите във Фед. 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
10
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Пауъл "не е икономист и за решенията си ще се доверява повече на служителите във Фед."

ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ ДОВЕРЯВА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ФЕД , А НЕ НА ДОДИ ТРЪМП?!

ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ СМЕ ВЛЕЗНАЛИ В ЕРАТА НА АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА?!

Каквото и да значи тя ще е НЕЩОТО КОЕТО ЩЕ ПРОМЕНИ СВЕТА и този сбъркан ЛИБЕРАЛЕН модел!

СКОКА НА ЛИХВИТЕ В САЩ БЕЗ СЪМНЕНИЕ ЩЕ ПОВЛИЯЕ ВЪРХУ ПРЕНАСТРОЙВАНЕ НА ЦЯЛАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА СПРЯМО ТАЗИ НА ФЕД И ПОЛИТИКАТА НА ТРЪМП.

За нас това значи СКОК на ЛИХВИТЕ , гърмеж на банки и спукани строителни балони.

2018 ще е драматична година за Европа и за такива като нас.

Надеждата, че "злото" ТРЪМП ще бъде отстранено, кара МЕРКЕЛ и подвластната и Европа да отлагат съставяне на правителство в Германия.

ЕВРОПЕЙСКАТА ДРАМА ще е съпоставима с тази на хората от ПОТЪВАЩИЯ ТИТАНИК!

Още от САЩ
Тримесечните отчети повлияха негативно на щатските индекси