IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE се разделя на три

Ходът слага край на години спекулации за бъдещето на конгломерата

15:46 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Cenci/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Cenci/Bloomberg

General Electric Co. ще се раздели на три отделни компании, слагайки край на някога могъщия конгломерат, предаде Bloomberg. Трите нови самостоятелни бизнеса ще бъдат фокусирани върху здравеопазването, енергетиката и авиацията.

Цената на акциите на компанията скочи след новината. Здравното звено ще бъде отделено в началото на 2023 г., сочи изявление от вторник. GE ще комбинира своя бизнес с възобновяеми енергийни източници, енергийно оборудване и дигитални технологии в едно звено, което след това ще бъде отделено в началото на 2024 г. Третата компания ще се състои от GE Aviation, предприятието за производство на двигатели на конгломерата.

Този ход слага край на години спекулации за бъдещето на GE, една от най-уважаваните американски компании, но изпаднала в затруднение след световната финансова криза преди повече от десетилетие. Оттогава тя се отдръпва от някогашната си конгломератна структура, включително чрез продажбата на по-голямата част от финансовото си подразделение GE Capital.

"Днес е определящ момент за GE и ние сме готови", каза в изявление главният изпълнителен директор Лари Кълп.

Откакто пое кормилото през 2018 г., Кълп намали участието в различни бизнес сфери, вариращи от фармацевтично производство до лизинг на самолети. Това ще бъде неговият най-мащабен и значим ход досега, като по същество ще сложи край на огромната GE, построена от Джак Уелч и неговите предшественици.

Акциите на GE поскъпнаха с цели 17% по време на предварителната търговия в САЩ.

Всяка от новите компании ще бъде в по-добра позиция да обслужва своите клиенти, като се възползва от по-голям фокус, отчетност и гъвкавост, изтъкват от GE.

С оперативни подобрения за увеличаване на паричния поток и маржовете на печалбата, GE е на път да постигне целта си да намали дълговото бреме с повече от 75 млрд. долара за три години до края на 2021 г., посочват от компанията. Има възможности и за по-нататъшен напредък, се казва в презентация за инвеститорите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още