Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ястребовият сигнал на Фед оцвети щатските индекси в зелено

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави близо 200 пункта към стойността си

Ястребовият сигнал на Фед оцвети щатските индекси в зелено

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси се повишиха в сряда, след като протоколите от заседанието на Федералния резерв на САЩ показаха, че регулаторът е готов на последващи големи лихвени увеличения, съобщи CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,6% към стойността си, или 191,66 пункта, достигайки 31 120,28 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличи с 0,95%, или 37,25 пункта, до 3978,73 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 1,51%, или 170,29 пункта, до 11 434,74 пункта.

Представителите на Фед са изтъкнали необходимостта от по-бързи и вероятно от повече лихвени повишения спрямо очакваното, за да се справят с ускорената инфлация, показаха протоколите от последното заседание на регулатора в началото на май.

Освен че централните банкери са били на мнение, че има необходимост от ръст на лихвата от 50 базисни пункта (б.п.), представителите на Фед са сметнали, че на следващите няколко заседания ще бъдат необходими подобни увеличения.

След публикуването на документа доходността по 10-годишните щатски облигации остана почти без промяна, а в края на търговската сесия достигна 2,76%.

Световният бенчмарк Брент поскъпна с 0,77%, или 0,88 долара, до 114,44 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличи с 0,98%, или 1,08 долара, до 110,85 долара за барел.

Цената на златото намаля незначително до 1756 долара за тройунция.

Напоследък опасенията на инвеститорите се изместиха от инфлацията към възможността от рецесия.

"Нямаше много изненади, заради което вероятно се повишихме", посочи Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group "Нямаше нищо ново (в протоколите - б.а.), но пазарите не искаха да чуят нищо по-ястребово* от това, което вече бе демонстрирано", допълни Буквар.

Секторът на потребителски стоки поведе ръстовете в сряда, след като основните индекси започнаха сесията на червена територия.

Акциите на Nordstrom поскъпнаха с над 14 на сто, след като компанията надмина очакванията за продажбите и завиши перспективите си за годината. Ценните книжа на Dick’s Sporting Goods добавиха 9,7% към стойността си поради добрите резултати във финансовия отчет. Акциите на Best Buy също поскъпнаха - с около 9%, дори след като Barclays понижиха прогнозите си за компанията.

От миналата седмица насам редица търговци на дребно публкуваха резултатите си за първото тримесечие на годината, които инвеститорите следят отблизо, за да видят как се справят компаниите с рекордната инфлация.

Технологичните акции също записаха ценови повишения, след като отбелязаха спадове предходния ден. Intuit добави 8,2% към капитализацията си, DocuSign и Zoom Video по около 8%, а Nvidia - 5 на сто.

Най-добре представящите се сектори в широкия измерител S&P 500 бяха енергийният и този на потребителските стоки, които нараснаха със съответно 2% и 2,8%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

По статията работи: Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
S&P 500 записа най-лошото си първо полугодие от 1970 г.