Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

JPMorgan с ръст на печалбата над очакванията

Американската банка е спечелила от глобалния бум при сливанията и придобиванията и от лихви по заемите

JPMorgan с ръст на печалбата над очакванията

Снимка: Bloomberg

Американската банка JPMorgan Chase & Co отчете ръст на печалбата за третото тримесечие в сряда, който задмина очакванията. Инвестиционното подразделение на кредитора се е възползвало силно от глобалния бум в сливанията и придобиванията, а потребителското подразделение е спечелило от по-високите приходи от лихвите по заемите, съобщава Ройтерс.

Банката, чието състояние отразява здравето на американската икономика, заяви, че стабилната активност в сферата на сливанията и придобиванията (M&A) е компенсирала забавянето в търговията с ценни книжа. Потребителското банкиране също отчита силно тримесечие, тъй като разходите по кредитните карти са се увеличили, а потребителите са изплащали заеми с по-бавен темп, което означава, че банката е спечелила повече приходи от лихви.

Нетната печалба на JPMorgan е нараснала до 11,7 млрд. долара, или 3,74 долара на акция, през тримесечието до 30 септември спрямо 9,4 млрд. долара, или 2,92 долара на акция, година по-рано.

Анализаторите очакваха средно печалба от 3,00 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

Резултатите на JPMorgan са отчасти подкрепени от намаляването на резервите, които банката трябваше да задели в пика на пандемията, за да покрие заеми, които потенциално могат да се влошат.

Банките бяха принудени да заделят милиарди миналата година за евентуално изпадане в несъстоятелност на хора и фирми, изтеглили кредити, по време на пандемията. Благоприятната за потребителите парична политика и стимулите обаче подкрепиха разходите на средния американец и повишиха спестяванията, което позволи на банките да освободят част от заделения си капитал.

Общите отчетени приходи са нараснали с 1% до 29,65 млрд. долара през тримесечието на годишна база.

Приходите от търговия с ценни книжа обаче са понесли удар тази година, след като спечелиха от волатилността на финансовите пазари по време на пика на пандемията миналата година.

Други големи американски банки, включително Bank of America, Citigroup, Wells Fargo и Morgan Stanley ще публикуват резултатите си в четвъртък, а Goldman Sachs – водещата инвестиционна банка на Wall Street, ще обяви своите в петък.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow и S&P 500 достигнаха рекорди в очакване на отчетите на Big Tech