IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът потапя Wall Street в началото на борсовата седмица*

Инвеститорите са притеснени от въздействието на заразата върху глобалния икономически растеж

17:56 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg /&nbsp;Photographer: Michael Nagle</em></p>

Снимка: Bloomberg / Photographer: Michael Nagle

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия за тази седмица със значителни спадове, тъй като инвеститорският оптимизъм е понижен заради бързото разпространение на коронавируса и потенциалното му влияние върху световната икономика, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 437 пункта, или 1,52%, до ниво от 28 549,35 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 50 пункта, или 1,54%, до ниво от 3244,83 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,90%, или 173 пункта, до ниво от 9141,05 пункта.

Досега в Китай има 2862 потвърдени случая на заразени, а броят на починалите поради болестта в страната е нараснал до 81 души. Генералният директор на Световната здравна организация ще пътува до Китай, за да се срещне с правителствени и здравни служители. В САЩ през уикенда беше потвърден пети случай на заразен с коронавирус.

„Китай е най-големият двигател на глобалния растеж, така че това (вирусът – бел.ред.) не би могло да започне на по-лошо място“, казва Алек Янг, управляващ директор на отдела за глобалните проучвания на пазара в FTSE Russell. „Пазарите мразят несигурността, а коронавирусът носи крайна несигурност поради факта, че никой не знае колко лошо ще се отрази той на глобалната икономика“, добави анализаторът.

Акциите на авиокомпаниите American и Delta поевтиняха с повече от 4%. Книжата на United се търгуват с 5,7% по-ниско. Акциите на Las Vegas Sands и Wynn Resorts поевтиняха съответно с 8,4% и 9,6%. Цените на книжата на MGM Resorts се понижиха с повече от 5%.

Акциите на Expedia, Carnival и Marriott International отчетоха понижения в стойностите си с повече от 4%. Книжата на Apple, Disney, Nike и Estee Lauder регистрираха 3-процентово понижение в цените си.

По същия начин книжата на Caterpillar поевтиняха с 2,8%, а тези на VanEck Vectors Semiconductor ETF - с 3,1%, на Nvidia и Micron Technology – съответно с по над 4%. Акциите на AMD се търгуваха с 3% по-ниско.

Индексът на волатилността на Cboe, считан за най-добрият показател за недоверието на Wall Street се повиши от 14,5 до 18 пункта.

Опасенията за разпространението на коронавируса владеят инвеститорските настроения от миналата седмица. Борсовите индекси затвориха с понижения в петък, отчитайки първия си седмичен спад от началото на годината.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,613% и 2,07%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,94 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,07% на ниво от 1,1015 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,34 долара до 59,35 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 1,04 долара до ниво от 53,21 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,57% до ниво от 1580,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още