IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес в САЩ е под натиска на омикрон

Прекъснати вериги на доставки, болни служители и по-малко клиенти за трета година тежи на сектора

17:13 | 16.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Малкият бизнес в САЩ влиза в третата си година на работа в условията на пандемия от коронавируса и е изправен пред три предизвикателства - прекъснати вериги на доставки, липса на персонал заради карантините и слабо търсене на стоки, пише Ройтерс. Секторът получи правителствена подкрепа и фалитите са по-малко от очакваното, но управлението на компаниите е предизвикателство.

В много градове имаше оптимизъм през лятото на фона на високия брой ваксинирани и отпадането на ограниченията. Всичко това обаче свърши около Деня на благодарността. Появата на омикрон изтри всичко, коментират в сектора.

Филип Хауърд, собственик на магазин за спортни стоки, разказва, че заради прекъснати вериги на доставки е получил ски екипировка в началото на януари, а не както е поръчал през август. Така е пропуснал върховите продажби на тези стоки, които са през октомври.

"Забавените доставки ни убива", признава Хауърд пред Ройтерс и допълва, че така неговият бизнес е пропуснал пазаруването преди Коледа. Бизнесменът прехвърля поръчки за следващата година и чака двуцифрена инфлация.

През миналата седмица Федералният резерв получи данни за състоянието на икономиката, изпратени от бизнес групи, синдикати и други национални организации. В тях е записано, че бързото разпространение на омикрон варианта на коронавируса носи проблеми, свързани основно с наемането на служители и инфлацията.

По данни на Министерството на търговията продажбите на дребно в САЩ се свиват с 1,9% през декември, като причината за това са липсващи стоки и напредващия коронавирус.

Коронавирусът затвори за дни ресторанта Gage & Tollner в Бруклин, разказват собствениците му. 30% от персонала в заведението, работещо от 19-ти век, са заразени с вируса. В ресторанта работят 60 души и собствениците искат отрицателен тест за всеки боледувал, преди да се върне на работа. Това обаче означава, че служителите чакат часове на опашка за изследването.

За част от баровете и ресторантите в Ню Йорк решение на проблема се оказа разрешението да продават храна и напитки за вкъщи - за първи, след като заради коронавируса на клиентите беше забранена консумация в заведенията.

В по-малките градове хората все още излизат за вечеря навън, но малкият бизнес изпитва не по-малки проблеми от прекъснатите доставки. Собственици на пицарии например се опасяват от липсата на кутии за пица, брашно или друга стока, която е в основата на техния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Имхотеп
преди 2 години
Добре че е оня руски *** по-доле да обясни ситуацията в САЩ.Абе руски тр олове, казвал ли съм ви скоро - майка ви да е ба про ста.Ха-ха-хаааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
В САЩ малкият бизнес е под натиск от една болест, с признаци на махмурлук. Но тукашният башибузук никак не натиска малкия, даже средният бизнес !!! Ибрикчийство някакво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още