IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк оттегля инвестиции за 5 млрд. долара от компании за изкопаеми горива

Градската управа също така е завела дело срещу пет такива фирми за нанесени вреди върху околната среда

10:21 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ню Йорк се готви да се противопостави както на климатичните промени, така и на администрацията на президента Доналд Тръмп с плановете си да оттегли 5 млрд. долара инвестиции от компании за изкопаеми горива и да заведе съдебно дело срещу някои от най-влиятелните нефтени производители заради приноса им към глобалното затопляне.

Градската управа си е поставила за цел да изтегли в рамките на пет години инвестиции в размер на 5 млрд. долара, осъществени от пенсионни фондове в компаниите за изкопаеми горива. Според властите това ще е най-мащабната по рода си инициатива в света, съобщава британският вестник Guardian.

„Ню Йорк подкрепя бъдещите поколения, като се превръща в първия голям американски град, който ще изтегли пенсионните си фондове от изкопаемите горива“, заяви кметът на града Бил де Блазио.

Той също така посочи, че властите завеждат дело пред федерален съд срещу BP, Exxon Mobil,Chevron, ConocoPhillips и Shell заради приноса им към климатичните промени. „С продължаването на влошаващите се изменения в климата компаниите за изкопаеми горива – чиято алчност ни постави в тази позиция, трябва да поемат цената за превръщането на Ню Йорк в по-сигурно и по-гъвкаво“ място за живот, каза още той. 

Като основание кметската управа изтъква в съдебните документи, че градът е бил жертва на наводнения и ерозия, причинени от климатичните промени. Властите също така искат да пренасочат разходите за защита на Ню Йорк от природните бедствия към корпорациите, които „направиха почти всичко по силите си, за да създадат тази екзистенциална заплаха“, допълва кметът. 

100 компании за изкопаеми горива са отговорни за близо две трети от всички произведени емисии на парникови газове от Индустриалната революция насам

Според съдебните документи 100 компании за изкопаеми горива са отговорни за близо две трети от всички произведени емисии на парникови газове от Индустриалната революция насам, като петте, срещу които е делото, са с най-голям принос.

Властите посочват също, че фирми като Exxon са знаели за това какво влияние оказват върху природата в продължение на десетилетия, но са омаловажавали или дори отричали ефекта от действията си.

Ню Йорк пострада тежко от урагана „Сидни“ през 2012 г., като властите трябваше да поемат разходи, достигащи до десетки милиарди долари, за да защитят от повторни наводнения и бури по-ниски области на града и околностите като Долен Манхатън и летището „Джон Ф. Кенеди“.

Съдебните действия и оттеглянето на инвестициите начертават една от най-категоричните разделителни линии между Ню Йорк и администрацията на президента Доналд Тръмп по въпросите с климатичните промени, посочва Guardian. По време на управлението на държавния глава федералното правителство се ангажира с излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата, отхвърли политиките за климата на Барак Обама и има намерение да увеличи значително зоните, където могат да се добиват въглища, нефт и природен газ.

Подобни инициативи, като тази на градската управа, са били правени и на Западното крайбрежие. Два калифорнийски окръга и един град заведоха дело срещу 37 компании за изкопаеми горива, сред които и Exxon, за които се знае, че изпускат опасни количества парникови газове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още